Законови промени, които да отнемат концесията на пристанище Росенец, дадена

...
Законови промени, които да отнемат концесията на пристанище Росенец, дадена
Коментари Харесай

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС ще отнемат концесията на пристанището Росенец на Лукойл

Законови промени, които да лишават концесията на пристанище " Росенец ", дадена на съветската компания " Лукойл Нефтохим ", ще бъдат импортирани в Народното събрание. Новината първи оповестиха Кирил Петков и Атанас Атанасов от ПП-ДБ на ексклузивен брифинг преди началото на днешното пленарно съвещание. По-късно лидерът на герберите Бойко Борисов съобщи, че става въпрос за обща самодейност на неговата партия, десницата и Движение за права и свободи. Същото сподели и депутатът предприемач Делян Пеевски от партията на Ахмед Доган.
Става въпрос за ремонти в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Той визира използването на възбраните и дерогациите за съветски петрол и нефтопродукти. Очаква се през днешния ден законопроектът да бъде импортиран с подписите на водачите на трите обединения.
" Предприемаме дейности, с които да се прекрати опцията Русия да употребява българска инфраструктура, която да доставя с финансови средства Москва ", съобщи тази заран Атанасов пред публицисти. Той изясни, че има данни, откакто българската страна няма надзор върху това пристанище, че оттова минава контрабанда и една част от нефта, който се внася, не се заявява. " Приходите, които осъществят концесионерите, отиват за финансиране на войната на Русия против Украйна ", сподели Атанасов.
" Очакваме партиите да ни поддържат, и това предложение да стане факт. Показваме на нашите сътрудници от Европейски Съюз, че имаме воля ", добави съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков. Той напомни, че учудващо предходната година концесията на " Лукойл Нефтохим " за пристанище " Росенец " е била удължена с 24 години без претекстове. " Контролът върху това пристанище е значим, това е основна инстраструктура и по принцип всички основни инфраструктури би трябвало да бъдат под контрола на България, изключително тези по границата ", уточни Петков. 
Съпредседателят на Политическа партия дефинира мярката като огромна и ясна стъпка към влизането ни в Шенген. " Тази стъпка е в сходство с регламента на Европейски Съюз във връзка със глобите за войната. Заявяваме ясно, че Шенген е наша национална цел. Това е методът, който това държавно управление ще употребява и ще продължи ", безапелационен бе Петков. 
От Министерството на превоза уверили, че могат да оперират пристанище " Росенец ".  Лукойл ще продължи да го употребява като заплаща такса на българската страна, посочи съпредседателят на Политическа партия.

" НЕКОАЛИЦИОННА КУЛТУРА "

Бойко Борисов разяснява тематиката малко по-късно. Той обаче съвсем не приказва всъщност по предлагането, а искаше да се оплаче пред медиите, че самодейността в действителност принадлежи на неговата партия, на Движение за права и свободи и на десницата, а Кирил Петков е избързал да я разгласи, с цел да си присвои заслугата.
Борисов описа, че през вчерашния ден е била извършена дълга среща, на която са взели участие, с изключение на него, също водачите на десницата, както и Делян Пеевски и Йордан Цонев от Движение за права и свободи. По думите му, през днешния ден представители на трите обединения е трябвало да внесат законовите оферти, които са засягали освен пристанището на Росенец, само че също и " транспортните тръби и фигурата на необикновен шеф ". Последното той не изясни, само че съобщи, че е срещнало " гневна опозиция от Политическа партия ", които поискали за два дни време, с цел да премислят нещата.
" И в този момент слушам по какъв начин Кирил Петков ме приканва да го поддържа за нещо, за което през вчерашния ден сме спорили какъв брой да му е по-голям мащабът. Млади са, учат се, ще се научат на некоалиционна просвета ", сподели язвително лидерът на герберите. Според него сходни начинания трябвало да се афишират от всички водачи. " Можеше да стане доста красиво, в случай че го бяхме оповестили през днешния ден след подписите и внасянето му в залата ", огорчено установи Борисов.
Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов разяснява, че става въпрос за " информационно нестиковане ".

СТАРА ИДЕЯ

Делян Пеевски също се оплака от отношението на ПП-ДБ. Пред публицисти в Народното събрание той съобщи, че мярката против " Лукойл " е била инициирана от ГЕРБ и Движение за права и свободи, Демократична България незабавно се присъединили, а Политическа партия умували. " Днес с изненада следя, че е тяхна самодейност. Това не е по този начин. Това е доста остаряла наша концепция ", недоволно уточни Пеевски.
Депутатът порица служебните държавни управления, че не са създали нищо във връзка с Росенец. Той изясни, че със законодателното предложение се дава едноседмичен период на държавното управление да отнеме Росенец от " Лукойл ", с цел да се приключи неналичието на държавен надзор при вноса и износа на горива. " Реално посредством " Лукойл " се финансира войната. Това би трябвало да се спре. Трябва страната да направи безспорен надзор над компанията. Не може една частна компания да има врата в държавната граница ", сподели Пеевски.
Също като Борисов, той съобщи, че чака от Политическа партия да се съгласят с влизането на необикновен представител на страната в компанията. Така, по думите му, ще " влезем вътре и да следим активността й ". По думите му, водачите на трите обединения ще подпишат дружно законопроекта и той ще бъде импортиран още през днешния ден.

ОБИДА

Темата разяснява и президентът Румен Радев, откакто Кирил Петков го подлага на критика, че служебното му държавно управление е удължило концесията с 24 години. Радев назова изказването му " преждевременно и изцяло неточно ". Той подсети, че първото държавно управление на Бойко Борисов е дало на концесия пристанището за 35 години, и уточни, че 24 години остават до приключването на концесията. А това, че служебният му кабинет не я е прекратил, президентът оправда с това, че трябвало да води " битка с галактическите цени на горивата, които ни докара четворната коалиция ". Той допусна, че предлагането на ръководещите е " резултат на корпоративни апетити или спешен пиар ". 

ПРЕДИСТОРИЯ

В предходното Народно заседание " Демократична България " също бе внесла законопроект, с който да се лишаване нефтения пристанищен терминал " Росенец " от " ЛУКойл " и да се върне за ръководство от страната. В този законопроект се предвиждаше възбрана за възлагане на концесии на обекти на сериозната инфраструктура, засягащи петрол и артикули от нефтен генезис, създадени от недопечен нефт с генезис Русия или изнесени от Русия, а съществуващите концесионни контракти се приключват. Впоследствие Демократична България отдръпна тези текстове, откакто стана ясно, че ще обиден и още една рафинерия - тази на " Инса ойл ", която работи с нефтопродукти, импортирани от Русия през пристанище Варна и пристанище Бургас. 
" Лукойл " има концесионен контракт за пристанище " Росенец " до 2046 година  След наложените наказания на Европейски Съюз по отношение на Русия поради военното й навлизане в Украйна, държавното управление на четворната коалиция взе решение да се приключи концесията, както и да наложи на бургарската рафинерия да осъществя само в страната ни горивата си, получени от съветски нефт, за който страната е издейства изключение от ембаргото на Европейски Съюз. Служебният кабинет на Гълъб Донев обаче анулира при започване на октомври 2022 година тези две решения. Така срокът на деяние на концесията за пристанище " Росенец " остава в действие в идващите 24 години.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР