Законопроектът за въвеждане на ефективен механизъм за разследване на главния

...
Законопроектът за въвеждане на ефективен механизъм за разследване на главния
Коментари Харесай

Йорданова: За механизма за разследване на гл. прокурор очакваме становище на Венецианската комисия през октомври

" Законопроектът за въвеждане на ефикасен механизъм за следствие на основния прокурор и търсенето на неговата отговорност към този момент е подложен на публичен спор и е във Венецианската комисия. Очакваме през октомври да получим нейното мнение, само че не стигна времето да бъде дефинитивно приет”. Това сподели в предаването „ Офанзива” на NOVA NEWS Надежда Йорданова, някогашен министър на правораздаването в кабинета „ Петков”.

Механизмът е създаден доста деликатно, като са съобразени всички решения на Конституционния съд по тази тематика и Конституцията. „ Прокурорът, който ще проверява основният прокурор, няма да е командирован. Това ще е арбитър, който ще бъде краткотрайно преназначен за настоящ прокурор ", уточни Йорданова. По думите ѝ той ще бъде избран по справедлив, транспарантен метод и той професионално да не зависи от основния прокурор нито по време на своята работа, нито по време на кариерното си развиване по-късно.

Йорданова отечете за триумф закриването на Специализираното правораздаване. А наследника си в служебното държавно управление Крум Зарков разяснява по този начин: „ По значимите цели в правораздаването ние гледаме в една посока. Вярвам, че по целите тук ще има приемственост”.

„ Предстои да забележим какви решения ще вземе служебното държавно управление. Демократична България има ясна позиция, че в полза на обществото е да има диверсификация на другите енергоизточници, в това число и на доставката на газ. Всяко остъпление от тези позиции е крачка назад”. Най-големият ѝ боязън за тази зима е: „ България да няма настоящ постоянен парламент и определено постоянно държавно управление. Именно те са най-хубавата рецепта за справяне с тези кризи”.

Тя предвижда, че идващият парламент ще е сложен. Йорданова обаче уточни, че изборът на парламентарната квота към Висш съдебен съвет, както и Инспектората към него, са конституционно обвързване на Народното събрание. " Ще продължа да упорствам в парламентарната квота да не могат да влизат настоящи прокурори и следователи. Трябва да се отвори ветрилото, да се включат експерти от Академията, от другите юридически специалности ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР