Законопроектът за държавния бюджет на Републиката за 2022 година бе

...
Законопроектът за държавния бюджет на Републиката за 2022 година бе
Коментари Харесай

Има пица за всички. Няма за крадците. Доктрината Василев за държавните финанси е все по-близо до своето приемане

Законопроектът за държавния бюджет на Републиката за 2022 година бе признат на първо четене в залата на Народното събрание с гласовете на ръководещото болшинство. Така, откакто през вчерашния ден признати бяха и текстовете на така наречен дребни бюджети - тези на Държавното публично обезпечаване и на Националната здравно-осигурителна каса, първият парламентарен кръг от цялостното влизане на наредбите в действие е преминат сполучливо.

Днешният ден затвърди изцяло тезата, че новият финансов министър, вицепремиер и съпредседател на спечелилата изборите " Продължаваме промяната " счита да преформатира философията на държавните финанси и да зареже 25-годишната традиция на консервативна фискална политика. Очевидно е, изключително след през днешния ден, че страната поема завой към умерени дефицити, нараснали равнища на дългово задължение, по-високи обществени разноски и ударни вложения от страна на страната.

" Няма да се примирим с обстоятелството, че сме небогати и ще си останем небогати вечно. Това свърши ", акцентира Василев, потвърждавайки, че неговият план на бюджет е бюджет на растежа и на икономическата транформация.
Какво допускат текстовете?
Бюджет 2022, в случай че бъде признат дефинитивно, ще е с рекорден размер в най-новата ни история. Правителството счита да изхарчи малко над 63 милиарда лева или 13% повече съпоставяне с предходната година.

Заложеният недостиг е от 4,1%, което в номинално отражение значи дупка в хазната в размер на 5,9 милиарда лева Финансовото министерство твърди, че в случай че бъдат махнати Коронавирус ограниченията, дефицитът се смалява до 2,5%. Макар и нелогично на пръв взор, такова разделяне има аргумент сега, тъй като Европейската комисия разреши таванът на недостига да надвиши критериите от Маастрихт за 3%, само че единствено поради ограниченията за битка с пандемията и икономическата рецесия.

Кабинетът усилва стремително минималната работна заплата с 60 лева до общо 710 лева, както и прага на оптималния застрахователен приход от 3000 лева до 3400 лева Последното обаче е нестабилно, че ще бъде признато, тъй като даже съдружни сътрудници като " Демократична България " са срещу.

Дългът ще порасне с нови 7,3 милиарда лева, като 3 милиарда лева от него са планувани за рефинансиране на остарели отговорности. Според Василев останалата част от дълга ще финансира капиталовата стратегия на държавното управление.

А тя е точно гвоздеят в програмата на министерството на финансите. Предложението е за 8,2 милиарда лева финансови вложения - още веднъж връх в досегашната история и в случай че бъдат осъществени, то това значи, че ще доближат два пъти равнището на миналогишните.

Увеличени редица обществени заплащания като компенсациите за безработица, компенсацията за втората година майчинство, безвъзмездни детски градини и ясли.
Дебатите
Макар и траяла над 7 часа полемиката не предложи някакви огромни изненади, нито впечатли с особени изяви на ораторска мисъл. Опозицията в лицето на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " подлага на критика бюджета " Василев ", наричайки го проинфлационен, раздут и нереалистичен. От своя страна депутите на обединението и най-много младите народни представители на " Продължаваме промяната " го защитаваха енергично, обещавайки завършек на бедността и начало на ново икономическо възобновление.

Любопитен беше обаче конфликтът сред Василев и Кирил Ананиев - предходник на поста министър на финансите. Двамата спориха дълго и напоително по философията и разноските, като в един миг даже се оказаха на трибуната един до друг. Но не и с цел да си свидлив ръцете.

" Валутният ръб заложи като полезност консервативната фискална политика. Ние няма по какъв начин да подкрепим този бюджет, който въплъщава неправилна философия, политика и техника на бюджетното обмисляне ", нападна Ананиев.

Василев изиска имитация и разгласи, че Ананиев е прав и че точно разликата във философията е главната сред двете държавни управления - това на ГЕРБ и съдружното сега. Новият министър изрази неразбиране от водената консервативна политика след влизането ни в Европейския съюз, изключително откакто станало ясно, че то не води до интензивен напредък и страната продължава да дращи по дъното на стандарта на живот в Европейски Съюз.

" Вие продължихте със остарялото - не инвестирахте в хора, не инвестирахте в инфраструктура, не намалихте държавната администрация и резултатът е, че половин милион български жители отидоха в страни, които са по-продуктивни и с по-високи приходи ", съобщи Василев.

Залата избухна в овации, а Ананиев - в смях.

" Този министър прави обществен опит, а вие му се радвате като дребните деца в детската градина ", обърна се той към залата.

Що се отнася до другите рецензии - те към този момент са ясни и известни. Повечето опозиционни депутати считат, че финансовите разноски на държавното управление са надценени, че няма планова подготвеност да се извършват и че най-после държавното управление ще остане с едни пари, които ще раздаде през постановления на министерски съвет.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи застъпи същото мнение и добави, че в последните 30 години точно финансовите министри са били основен фактор в определянето на политиката на страната.

" Икономиката, глупако, не репресиите ", обърна се той с неразбираемо обръщение към Василев, явно припомняйки мотото на предизборната акция на Бил Клинтън.

Очаквано - други изненади нямаше. Румен Гечев и Българска социалистическа партия енергично защитаваха дефицитите и задълженията, " Демократична България " спестовно похвали някои от концепциите на Василев, други подлага на критика. Партията няма да поддържа повдигането на прага на МОД и ще предложи да се направи разбор на въздействието.

Има Такъв Народ харесва амбициозната капиталова стратегия и счита, че тя може да докара до интензивен напредък.

" Ако би трябвало да направя някаква прилика по сходство на постната пица на Симеон Дянков, то бих определил този бюджет като огромна мазна кутия, в която няма пица ", приключи рецензиите на ГЕРБ пък Томислав Дончев, обяснявайки, че този бюджет нямал фокус, цел и политика.

" Има пица за всички. Няма за крадците ", завърши разногласието Асен Василев.
Какво следва?
В идната седмица всички парламентарни групи ще могат да създадат своите оферти сред двете четения. Следва ново разглеждане във всички комисии, с водеща - тази по бюджет и финанси.

След това - окончателното приемане на текстовете в залата на Народното събрание.

Бюджет 2022 би трябвало да влезе от първи юли, т.е. ще работи единствено 9 месеца и то не тъкмо. Не тъкмо, тъй като съдружните сътрудници към този момент дадоха обещание актуализация през юли, която да отрази направените разбори на системите и да включи по-тежки промени на секторите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР