Законопроект на “ВъзражданеКонтрол и санкцииДа се създаде Съвет за българския

...
Законопроект на “ВъзражданеКонтрол и санкцииДа се създаде Съвет за българския
Коментари Харесай

Пак предлагат Съвет за българския език

Законопроект на “Възраждане ”
Контрол и наказания

Да се сътвори Съвет за българския език, който да следи за използването на българия език, оферират в законопроект за изменение на Закона за българския език депутати от “Възраждане ”. Предвидено е новият орган да бъде към Министерски съвет и да може да глоби и глобява. В началото на годината просветителната комисия в Народно събрание отхвърли сходен план на “Възраждане ”, а в този момент от партията още веднъж вършат опит. Първият подобен беше през 2011 година, когато имаше предложнеия в Народно събрание от Любен Корнезов и “Атака ”.

В плана, импортиран в този момент от водача на “Възраждане ” Костадин Костадинов и група народни представители, е записано, че се задължават органите на изпълнителната и правосъдна власт, локалното самоуправление, партиите, доставчиците на медийни услуги и публичните медии да употребяват единствено български литературен език, като са изброени и случаите за това. Част от тях са - при обществени прояви жителите и представителите на юридически лица употребяват формалния език (допуска се потребление и на непознат език с рекламна, просветителна, научна, културна и развлекателна цел); При всички устни и писмени известия, с изключение на в случаите, посочени категорично със закон; На български наложително се изписват - наименованията на улици, площади и прочие

Ако не се съблюдават стандартите в закона, са планувани наказания. Например - длъжностно лице от изпълнителната, правосъдната или локалната власт, от партия или социална медия, може да се санкционира с санкция от 100 до 500 лева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР