Законът за обществените поръчки няма да се прилага при възлагане

...
Законът за обществените поръчки няма да се прилага при възлагане
Коментари Харесай

Законът за обществените поръчки няма да се прилага при закупуване на медицински изделия

Законът за публичните поръчки няма да се ползва при възлагане на действия по неутрализиране на пестициди и болнични боклуци. Това взеха решение депутатите, приемайки член 13 от Закона за дейностите по време на изключителното състояние.

Законът за публичните поръчки няма да се ползва и при закупуване на медицински произведения, здравна и лабораторна инсталация, нужни за диагностика и лекуване на инфектираните пациенти, консумативите за тях, както и действия, свързани с внедряването им. Нормативът отпада и при закупуване от възложителите на хигиенични материали, медицински произведения и персонални защитни средства, нужни за застраховане на противоепидемични ограничения.

"Искаме гаранции, че нито един кг от болничните боклуци в Европа няма да влезе в България ", сподели от парламентарната естрада водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

"Вярно е, че коронавирусът измести други рецесии в България, една от които беше тази с боклука. Тогава стоеше доста съществено въпросът за болничния боклук от Европа и от трети страни. Питам господин министъра (екоминистъра бел. ред.) по какъв начин да създадем по този начин, че при тази зараза да се спре вносът от Европа на подобен отпадък в България ", уточни още Нинова.

В България не са внасяни медицински боклуци. Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров в отговор на водача на левицата.

"Имаше един камион пренос, който е прекосявал през България. Запален е и когато след това за застрахователни цели е трябвало да запишат, са записали този код. Това изтече в медиите и някой остана с усещането, че в България са внасяни големи количества медицински боклуци. Далеч съм от мисълта, че в България не са осъществявани злоупотреби с боклуци ", добави Димитров.

Той означи, че намира терзанието на Нинова за основателно. "Даже аз го платих от джоба си, създадохме действен център, с който да следим всички граници. Граничната полиция всекидневно ни подава информации за всички транспортни средства, които са пресекли държавната граница и са влезнали на територията на България ", увери екоминистърът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР