Законът срещу ЛГБТК в Уганда предизвиква вълна от нарушения на правата, казват активисти

...
Преминаването на един от най-суровите анти-гей закони в света от
Коментари Харесай

Преминаването на един от най-суровите анти-гей закони в света от правителството на Уганда отприщиха порой от злоупотреби срещу LGBTQ хора, извършени предимно от частни лица, казват правозащитни групи.

Законът срещу хомосексуалността (A HA), приет през май, предписва смъртно наказание за някои същите- полови актове. Най-малко шестима души са обвинени по него, включително двама обвинени в углавното престъпление „утежнена хомосексуалност“.

Продължете да четете

списък от 4 елемента Националист, популист, крайнодесните партии гледат на нарастваща подкрепа в цяла ЕвропаКак новите закони за сурогатното майчинство в Грузия могат да повлияят на чужденцитеДжордан Хендерсън защитава преместването си в Саудитска Арабия след критики за правата на ЛГБТККанада предупреждава ЛГБТК пътуващите за рискове в САЩ< /h3>край на списъка

Но доклад, съставен от комисия на Свикване на коалиция за равенство (CFE) и публикувано на В четвъртък се казва, че основните извършители на нарушения на човешките права срещу ЛГБТ хора тази година – включително изтезания, изнасилвания, арести и изгонване – са били частни лица.

В доклада се казва, че това сочи начина, по който законът и необузданата хомофобска реторика, която предшества приемането му по-рано годината радикализира обществото срещу LGBTQ общността.

Например в доклада се казва, mob-ai арестите стават все по-чести, „защото AHA постави LGBTIQ+ лица на място като лица, представляващи интерес, а обществото изглежда е пазител на налагането на лова на вещици.

Между 1 януари и 31 август , изследователите документираха 306 нарушения на права въз основа на сексуалната ориентация и пола на жертвите самоличност, като в 25 от тези случаи са извършители държавни актьори.

За разлика от това докладите на активисти за права в 2020 и 2021 г. установиха, че държавните актьори са отговорни за близо 70 процента от документираните през онези години нарушения на правата. Докладът не предоставя сравнителни данни за 2022 г.

Авторите на доклада казаха, че са документирали 18 случая, в които полицията е извършвала принудителни анални прегледи на хора в техните задържане за събиране на „доказателства“ за хомосексуалност.

„Оцеляване след принудителен анален преглед в полицията [станции] е нещо, което живее с вас завинаги“, то цитира думите на един оцелял.

Говорител на полицията Фред Енанга каза пред агенция Ройтерс, че все още не е прочел доклада и не може да коментира.

Докладът предупреждава, че статистиката може не се считат за изчерпателни предвид трудностите, с които се сблъскват ЛГБТК хората при докладването на нарушения. Климатът на страх и сплашване, отприщен от закона, също доведе до нарастващи случаи на психични заболявания в LGBTQ общността, включително мисли за самоубийство, се казва в него.

Откакто беше приет през май, законът предизвика широко осъждане от целия свят. През юни Съединените щати наложиха ограничения за пътуване на служители на Уганда в отговор на законодателството, а Световната банка обяви през август, че спира финансирането на проекти в страната.

Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР