Закон, който да предпази домакинствата от произвола на събирачите на

...
Закон, който да предпази домакинствата от произвола на събирачите на
Коментари Харесай

До края на февруари ще има закон срещу произвола на колекторските фирми

Закон, който да защищити семействата от произвола на събирачите на задължения стартират да пишат ръководещите. Вицепремиерът Корнелия Нинова свика в Народното събрание експертен съвет на обединението, в който да бъде задвижен планът.

" След тежките рецесии, които настъпиха в България – икономическа, енергийна и обществена и покачването на цените, хората са подложени на психически, а на някои места по наша информация – и на физически напън за събиране на вземания. Целта ни е страната да си влезе в ролята и да отбрани фамилиите и семействата от колекторския произвол “, изясни Нинова.

Тя уточни, че активността на този вид сдружения не е задоволително добре уредена – дори не е ясно с какви средства си служат те, с цел да правят активността си. Затова евентуално в Закона за отбрана на потребителите ще влязат правила и ред по събиране на вземанията. Ще има и опция за правосъдно обжалване. Ще се вкара и ред във връзка с спомагателните такси и лихви, които натоварват длъжниците сега.

Важен въпрос е информираността им. Според Нинова още при подписването на съглашението за заем би трябвало да е ясно, че задължението може да бъде трансферирано. Няма да се разрешава и колекторите да могат просто да слагат обществени разгласи пред жилищата, а ще бъдат задължени персонално да уведомят нередовните платци.

При работата по новия закон ще се търси мнението и на потребителски организации.

Според Нинова в този момент има политическа воля за решение на въпроса, само че сигурно ще има опозиция: " Обяснявам си предходното зацикляне на закона с подобен отпор, евентуално някой се е огънал “, написа bTV.

Сега упованието ѝ е до края на февруари законът да стане факт.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР