Закъсала Гърция бе избавена общо три пъти от държавен фалит.

...
Закъсала Гърция бе избавена общо три пъти от държавен фалит.
Коментари Харесай

Как Германия спечели милиарди от гръцката криза

Закъсала Гърция бе избавена общо три пъти от държавен банкрут. Но и спасителите ѝ извлякоха изгоди: от 2010 година до момента Германия е спечелила близо 3 милиарда евро от помощите за Гърция, написа " Дойче веле ".

Ето числата:

Германия явно извлича големи изгоди от милиардните помощи за Гърция: от 2010 година до момента в немския бюджет са се влели общо 2.9 милиарда евро облаги от лихви. Това излиза наяве от отговор на федералното държавно управление на питане на Зелените.

Откъде идват тези близо 3 милиарда?

Ето и съответните цифри: немският бюджет е спечелил най-вече от покупките на гръцки държавни облигации в границите на програмата Securities Market Programme (SMP). Печалбите от покупката на облигации, насъбрани до 2017 година в немската Бундесбанк, възлизат на 3.4 милиарда евро. Само през 2013 и 2014 година облагите са били преведени на европейския избавителен фонд ESM и на самата Гърция. Така под линия остава чиста облага в размер на 2.5 милиарда евро. Към тази сума се прибавят 400 млн. евро облаги от лихви по заем на държавната банка за възобновяване и развиване KfW.

" Противно на всички популяризирани легенди, Германия явно е извлякла големи изгоди от гръцката рецесия ", споделя в тази връзка немският политик от партията на Зелените Свен-Кристиан Киндлер. Не е обикновено немското държавно управление да санира държавния бюджет с облаги, насъбрани около рецесията в Гърция, прибавя специалистът по бюджетните въпроси.

От 2010 година Гърция е подвластна от финансовата поддръжка на МВФ и на европейските си сътрудници. В подмяна на по-евтини заеми в размер на близо 274 милиарда евро страната се задължи да вкара строги ограничения за икономии и да организира структурни промени. По данни на Европейска комисия единствено през последните три години в Гърция са били осъществени 450 такива ограничения.

Край на помощите

Срокът на сегашната помощна стратегия в размер на 86 милиарда евро изтича на 20 август, а през днешния ден (21 юни) финансовите министри от еврозоната договарят изискванията за дефинитивно преустановяване на помощите.

Междувременно Гърция още веднъж отбелязва икономически приръст и даже бюджетен остатък. Ако изключим, естествено, обслужването на задълженията. Въпреки това икономическото състояние е всичко друго, само че не и розово - всеки пети грък е незает, а държавните задължения съставляват към 180 % от Брутният вътрешен продукт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР