Закани срещу министри, включително срещу вицепремиера Мария Габриел са отправяни

...
Закани срещу министри, включително срещу вицепремиера Мария Габриел са отправяни
Коментари Харесай

ГДБОП: Заплахи срещу политици и магистрати са отправяни засилено през последните седмици

Закани против министри, в това число против вицепремиера Мария Габриел са отправяни засилено през последните седмици. Предполага се, че създателят на заканите е индивидът, заплашвал арбитър Владислава Цариградска. Информацията заяви пред Нова шефът на ГДБОП Явор Серафимов. Заподозрян е човек, който води бездомнически метод на живот. Той е прочут с псевдонима " Червеният корсар ". От прокуратурата и полицията оповестиха за него, че води бездомнически метод на живот в София. Използвал e мобилен телефон и безвъзмезден интернет на публични здания, с цел да изпраща известия от разнообразни имейл адреси. А писмата съдържали закани за ликвидиране и обидни квалификации. Изпращани са освен до политици и съдии, само че и до следователи и голям брой обществени персони.

Близо 50 имейла със закани към съдии са получени през последната седмица на формалната е-поща на Окръжния съд в Плевен. Първото писмо било адресирано към арбитър Владислава Цариградска, която стана известна около случая с Нотариуса, а идващите - към всички останали съдии.

" Една дребна част от тях - " ще ви изкормя избрани органи ", " вие сте мързеливи, съдиите, корумпирани, невежи, необразовани селяни ". Една част от тях съдържат съответно името на арбитър Цариградска, друга огромна част от тях, изключително тези, които бяха изпратени на 21 февруари, бяха адресирани общо към съдиите в смисъл разстрели за съдии, защитаващи крадливи политици и контрабандисти и сходни такива нецензурни квалификации ", съобщи Весела Любомирова - Сахатчиева - ръководител на Окръжен съд - Плевен.

От съда дефинират заканите като казус и са алармирали полицията.

" В Плевенския областен съд работят сътрудници с доста дълъг професионален стаж, които са привикнали да получават от разнообразни страни, до в този момент несъмнено не сме имали сходен жанр закани на формален имейл на съда, само че са сътрудници с доста опит и висок професионализъм и те се пробват да си правят и си я правят умерено работата ", сподели Весела Любомирова - Сахатчиева, ръководител на Окръжен съд - Плевен.

Следите отвели проверяващите до човек, който води бездомнически метод на живот в София и има психологични проблеми. Установено е, че той стои зад разнообразни типове закани, в това число бомбени към учебни заведения. Използвал мобилен телефон.

" Познат е на полицията и в интернет пространството се подвизава с прякора Червеният корсар. По безапелационен метод сме открили, че заканите от преди няколко дни по имейла на госпожа Цариградска са от същото лице. Има закани към молове, че е подложен гърмеж, към компании, към обособени предприемачи, към политици, към НАТО имаше през вчерашния ден опасност. Някой път се обръща към лицето, различен път декларира " имам револвер, имам автомат, ще ви убия ", съобщи Владимир Димитров - шеф на Дирекция " Киберпрестъпност " в ГДБОП.

Според експерти е допустимо обвиненият да е просто инструмент и зад него да стои различен човек.

" Тези хора нормално са водени и да не кажа, без кавички, подведени в аргументацията за това какво едно или друго деяние да извършат и тук тъкмо това накриво схващане, нарушената сдържаност към действителността във връзка с какво ще се направи и какво ще се случи, надлежно са със знак минус и този човек непосредствено пристъпва към деяние ", съобщи доктор Светлана Димитрова - престъпен и клиничен психолог.

Криминалистът Ботьо Ботев счита, че човек решен да убива, не изпраща авансово имейли.

" Абсурдно е това да се смята, че при образуване на едно ликвидиране директно, когато се приготвят нещата, изключително като става дума за поръчка и убийства, изключено е да се вършат сходни подмятания, сходни неща, с оглед да се реализират такива закани. В такава една обстановка очевидно се преследва даже някаква цел, аз приказвам за тежките пресъпления да се отклони вниманието бих споделил ", акцентира Ботьо Ботев - криминалист.

По случая е формирано досъдебно произвеждане, а следствието ще би трябвало да обясни и претекстовете на обвинения.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР