Захарова каза, че кореспондентът на Българското национално радио (БНР) в

...
Захарова каза, че кореспондентът на Българското национално радио (БНР) в
Коментари Харесай

България изгони руски журналист, Русия отговори - изведнъж много ...

Захарова сподели, че кореспондентът на Българското национално радио (БНР) в Москва към този момент е извикан на диалог в съветското външно министерство. Става въпрос за журналиста Ангел Григоров, написа.  Информацията бе доказана от БНР, които сами оповестиха за повикването.

 

Новината идва, откакто в сряда Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) съобщи, че е издала заповед зазаради съмнения в шпионаж.

 

Според българските управляващи кореспондентът на държавната съветска медия „ Российская газета “ е правил разследваща активност под прикритието на публицист. Заради това Гацик съставлява заплаха за националната сигурност на България, настояват от ДАНС.

 

Захарова назова това „ възмутителна офанзива “ против медиите и даде обещание ответни ограничения от страна на Русия.

 

Действията на България са „ ослепителен образец за принуждение против публицисти “, сподели Захарова, представена от " Ройтерс ".

 

„ Ситуацията се утежнява от срамния факт, че профилираните интернационалните структури пренебрегват сходно отношение към професионални публицисти “, добави говорителката, стигайки до последна безочливост, имайки поради жестоките репресии в Русия по отношение на публицистите, които не са съгласни, че Кремъл освобождава Украйна.

 

На 20 септември ръководителят на ДАНС е издал заповед за лишаване на акредитацията и правото на Александър Гацик да обитава в България. Руският жител е получил и възбрана за влизане на територията на Европейския съюз (ЕС).

 

В продължение на месец след тази дата Гацик се е укривал в съветското посолство в София „ от съображения за сигурност “. По информация на ДАНС той е напуснал България на 1 ноември.

 

На 5 октомври различен сътрудник на „ Российская газета “ в Европа - Александър Гасюк, беше арестуван в Кипър, след което беше депортиран от страната.

 

Новините за експулсирането на съветски репортери идват на фона на редовно правосъдно гонене на публицисти в Русия.

 

Журналистката от Радио Свобода Европа Алсу Курмашева беше задържана в Русия през октомври и ще остане в ареста най-малко до началото на декември. Тя има двойно поданство - съветско и американско. Обвинена е, че не е предоставила документи, нужни за включването ѝ в съветския указател на „ задграничните сътрудници “.

 

През март различен американски публицист - Еван Гершкович от „ Уолстрийт джърнъл “, беше арестуван в Русия по обвинявания в шпионаж.

 

Миналата година съветската журналистка Марина Овсянникова, която стачкува против нашествието на Москва в Украйна от ефира на държавната телевизия „ Първи канал “, напусна Русия. Министерството на външните работи я разгласи за търсене, а руският съд я арестува задочно.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР