Преди повече от месец икономическите експерти на СИНПИ предупредиха, че

...
Преди повече от месец икономическите експерти на СИНПИ предупредиха, че
Коментари Харесай

СИНПИ: В интерес на икономиката е връщането на Закона за насърчав...

Преди повече от месец икономическите специалисти на СИНПИ предизвестиха, че готвените промени в Закона за поощряване на вложенията основават неконкурентна среда за българската стопанска система и са в ущърб на националните ни ползи.

 

“Моделът на осъществяване на промени в настоящи закони и приемането на нови, без задълбочена оценка на въздействието и без да се преглеждат обширно в парламентарните комисии, основава безпорядък и проблеми в нормативната уредба на страната ”, се споделя в позиция на Стратегическия институт за национални политики и хрумвания.

 

От СИНПИ напомнят, че в претекстовете си за ветото върху измененията в ЗНИ президентът оспорва опцията да се злоупотребява със собствеността и активите на обществените предприятия.

 

Те смятат, че са основателни догатките, че по искане на вложител със документ за клас инвестиция, може да правят продажба, подмяна или да учредяват безплатно лимитирано вещно право върху парцели без търг или конкурс, както и на цени по-ниски от пазарните, само че не по-ниски от данъчната оценка на парцела.

 

„ Това ще докара до опция за злоупотреби “, уверени са от СИНПИ и допълват, че по този начин се основават предпоставки и за съкратени периоди на разглеждане при планове с национално и районно значение.

 

По думите на специалистите с смяната, през този закон, в Закона за запазване на околната среда на процедура се отстранява опцията за изговаряне на всички заинтригувани органи и понижава контрола по осъществяване на плана. Създават се условия за липса на бистрота и равнопоставеност. Освен това, с лишаването от механизма за оценка на въздействието върху околната среда, се обезмислят наредбите на Регламент (ЕС) №651/2014.

 

“Така направените промени заплашват националната ни сигурност и най-много сигурността на българските жители ”, уверени са в Стратегическия институт за национални политики и хрумвания.

 

От СИНПИ споделят, че връщането на ЗИД на Закона за поощряване на вложенията за ново разискване в Народното събрание дава опция да се преразгледат и други промени, направени неотдавна и небрежно, които, съгласно доста анализатори, препятстват развиването на българската стопанска система.

 

Преди броени дни, по време на Дискусионния конгрес „ Икономика на еврото - развиване на промишлености и услуги и поощряване на вложения в изискванията на прехода към еврозоната “, проведен от Стратегическия институт за национални политики и хрумвания, бяха направени няколко съответни оферти за промени на ЗНИ, а точно:

 

1. Да се извърши цялостна оценка на въздействието от препоръчаните ограничения и на механизма за скрининг в Закона за поощряване на вложенията.
Да се извърши разбор и оценка на риска, във връзка с правното влияние на интернационалните спогодби към наредбите за допустимост на вложения от трети страни, в механизма за скрининг.

 

2. Да се промени допустимостта на вложители от трети страни, като не се изготвя краен лист с страни, а да се приложи уравновесен метод на допустимост, основан на критерии за сигурност.

 

3. Да се включи текст, уреждащ разширението на към този момент съществуващи вложения от трети страни, който да третира както оценката за допустимост в механизма за скрининг, по този начин и да не попада в ограничаването до 10%.

 

4. Да се размени понятието „ високотехнологични “ с „ сериозни “ технологии, с което да се разшири опцията за вложения във високотехнологични производства, които не са сериозни за националната сигурност на страната.

“Искрено се надяваме, че в 50-ото Народно заседание ще се организира истински спор, ще се спазят всички парламентарни процедури и ще се одобри работещ закон, който да подкрепя капиталовата среда в България “, споделят в умозаключение от СИНПИ.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР