Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се повишаване на нивата

...
Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се повишаване на нивата
Коментари Харесай

Наръчник на диабетика – 5 златни стълба в лечението на захарния диабет


Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се повишение на равнищата на кръвната захар вследствие на понижена инсулинова секреция, нарушено инсулиново деяние или и двете дружно.

Най-общо има два вида захарен диабет – вид 1 , който е автоимунно свързан – налице са

антитела към личните, произвеждащи инсулин кафези на пакреаса и вид 2 , при който се асоциира най-често със затлъстяване и инсулинова устойчивост – неспособност за реализиране на инсулиновото деяние на равнище клетка.

И въпреки двата вида захарен диабет да се разграничават доста по аргументите си настъпване, възрастово преразпределение, тип на лекуването и други, в основата и на двата подтипа е нарасналата кръвна захар.

Хроничното излагане на тъканите и клетките на тялото ни на високи равнища на глюкоза, крие отрицателни последствия за дребните и огромните кръвоносни съдове. От тук произлизат така наречен микросъдови затруднения (диабетна ретинопатия, нефропатия и полиневропатия) и макросъдови затруднения (типичен образец за атеросклероза на огромните артерии – коронарна болест на сърцето, мозъчна-съдова болест, хронична артериална непълнота на крайниците).

За положителния надзор на захарния диабет е доста значимо постигането на сложен лечебен метод, който включва петте значими стълба в лекуването на болестта.

Контрол на кръвните захари

Днес се знае, че „ свръхдобрия” надзор на кръвните захари с цената доста епизоди на хипогликемия (ниска кръвна захар) не е най-хубавото решение за един диабетик в преклонна възраст, с огромна отминалост на заболяване и редица съпътстващи болести. И в случай че при един млад диабетик с преди малко диагностициран захарен диабет и без съпътстващи болести, задачата на лекуването ще е да се реализиран кръвни захари близо до естествените, то при по-възрасттния пациент задачите ще са по-високи. Днес на напред във времето се слага така наречен индивидуализиран метод!

Какво предлагат специалистите за равнища на гликирания хемоглобин?

Препоръчва се при всички пациенти със захарен диабет намаление на HbA1c < 7,0% . Тази стойност на гликирания хемоглобин е предел, над който стартират микросъдовите затруднения.

Прицелни стойности на HbA1c сред 6,0-6,5% се предлага при лица с неотдавна диагностициран захарен диабет, с предстояща огромна дълготрайност на живот, без сърдечно-съдови болести и усложения на диабета, и липса в анамнезата на чести хипогликемии.

По-високите прицелни стойности на HbA1c сред 7,5-8,0% се предлагат при лица с дълготраен захарен диабет, съществуване на едно или повече затруднения на болестта, предстояща по-кратка дълготрайност на живот и данни за голям брой хипогликемии.

Препоръките за добър гликемичен надзор изискват:
кръвна захар на гладно – 4,0-6,1 ммол/л кръвна захар 2 часа след нахранване < 7,8 ммол/л гликиран хемоглобин < 7% (важен е индивидуализираният подход)

Контрол на липидите

Наличието на захарен диабет слага диабетика на равно със сърдечно-съдово болния (захарният диабет = сърдечно-съдово заболяване). Прицелните равнища на така наречен „ лош” холестерол – LDL-холестерол би трябвало да са < 2,6 ммол/л , а при диабетиците и с към този момент уставновено сърдечно-съдово заболяване, хронично бъбречно заболяване или друго органно заболяване < 1,8 ммол/л . Нивата на триглицеридите би следвало да са < 1,7 ммол/л , а тези на „ добрия” холестерол – HDL-холестерол > 1,3 ммол/л за дами и > 1,0 ммол/л при мъжете.

Свързани публикации.. Самоконтрол при захарен диабет – пациентът в ролята на терапевт 0 Захарен диабет вид 1 и вид 2 – знаем ли какви са разликите? 0 Наръчник на диабетика – Правилен хранителен режим, само че какъв? 1

Контрол на артериалното налягане

Артериалната хипертония е рисков фактор за развиване на макросъдовите и микросъдовите затруднения на диабета. Тя се дефинира, като повишаване на систолното артериално налягане > 140 mmHg и на диастолното > 90 mmHg, и при стойности над тези следва да се стартира лекуване. Прицелните стойности на артериалното налгяне при диабетици би трябвало да са ≤ 130/80 mmHg .

Контрол на телесното тегло

Пациентите със захарен диабет би трябвало да поддържат обикновено телесно тегло < 25 кг/м2 . При съществуване на затлъстяване се предлага постепенна редукция на тегло в границите на 5-10 % от изходното тегло.

Контрол на тютюнопушенето

Съветва се прекъсване на тютюнопушенето и използването на никотинови артикули въобще, тъй като те потвърдено имат неподходящ резултат върху периферното инсулиново деяние.
(4137)
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР