Захарният диабет е едно социално заболяване и честотата на това

...
Захарният диабет е едно социално заболяване и честотата на това
Коментари Харесай

Експерт: Нараства разпространението на преддиабетните състояния

" Захарният диабет е едно обществено заболяване и честотата на това заболяване нараства доста през последните десетилетия, като надвишава досегашните упования и макар актуалните лекувания и проследяванията на огромен брой пациенти, те не реализират предстоящите лечебни цели. Според международните статистики сега има 475 милиона пациенти със захарен диабет . Очаква се повишаване до 2030 г с 55%. А каква е заболеваемостта в България? Ако през 1992 година, говорихме за 250 хиляди пациенти и за 3% заболеваемост, към този момент приказваме за 8% заболеваемост на популацията със захарен диабет. " Това заявип редседателят на Управителния съвет на Българската диабетна асоциация и шеф на Клиника по ендокринология и заболявания на обмяната във ВМА - проф. доктор Ивона Даскалова в изявление за Агенция „ Фокус “ във връзка със Световния ден с битката с диабета - 14 ноември.
По думите ѝ нараства освен разпространяването на захарния диабет, само че и също по този начин разпространяването на преддиабетните положения:
" Това е положение, при което болестта към момента не е отключено и има леко повишени стойности на утринните кръвни захари или нарушен глюкозен толеранс. Като през 2007 година приказваме за 309 милиона пациенти с преддиабет, чака се, че през 2025 година те ще бъдат към този момент 419 милиона. Немалък е процентът и на пациентите с не диагностициран захарен диабет и те са няколко милиона. Така че доста значимо е ранното диагностициране и ранното започване първо на лекуване, а преди да се отключи захарният диабет на профилактика. Причините за отключване на захарен диабет са разнообразни. При вид 2 главно, не приказваме за захарен диабет вид 1 – инсулиново подвластен, който е автоимунно заболяване, а приказваме за захарен диабет вид 2, който е от огромния % заболеваемост. На първо място е, че се усили възрастта на популацията, продължителността на живот. Начина на хранене е от огромно значение, наднорменото тегло също е причина за отключване на захарен диабет, несъмнено понижената физическа интензивност и не на последно място стресът. "
" Кръвната захар това е " гликемичен надзор ". Ние споделяме гликемия или кръвна захар – то е едно и също. Метаболитен надзор включва освен кръвната захар, той включва равнището на холестерола, на триглицеридите на положителния и неприятния холестерол, несъмнено, на наднорменото тегло и по този начин нататък. Това е разликата в „ метаболитен надзор “ влиза положението в кръвната захар или в гликемия, а кръвна захар и гликемия е едно и също. ", изясни още проф. доктор Ивона Даскалова.
Според нея би трябвало да се усъвършенства профилактиката и да се усъвършенства ранното разкриване на захарния диабет:
" Лечението в България се организира по този начин, както би трябвало да се лекува в най-модерните клиники в Европа и по света. Така че в България разполагаме с най-модерното лекуване като стартираме освен от пероралното лекуване с всички групи медикаменти - ние ги имаме в България. Здравноосигурителната система и здравноосигурителната каса покрива огромен % от скъпите медикаменти, а във връзка с инсулина - в България имаме най-модерните, най-хубавите аналогови инсулини. Ето в този момент към този момент влезе най-бързият аналогов инсулин, тъй че да не забравяме, че пациентите с вид 1 захарен диабет се лекуват с най-модерните средства, освен с инсулиновите химикалки, само че също по този начин с непрекъснатите инсулинови дифузии, по този начин наречените инсулинови помпи. Така че говорейки за лекуване, имаме всички предпоставки нашите пациенти със захарен диабет вид 1 или вид 2 да се лекуват с най-хубавото лекуване в света. "
Искам да кажа, че честотата нараства както при децата, по този начин и при възрастните. Честотата пораства с всеки минал ден и месец по тази причина приказваме не за зараза, а към този момент в международен мащаб приказваме за пандемия. Това, което желая да кажа е, че преди години процентът на децата със захарен диабет вид 2 беше доста по-нисък, тъй като при децата нормално имаме инсулиново подвластни захарен диабет вид 1, само че в миналото в арабските страни процентът на деца със захарен диабет вид 2 беше по-висок, тъй като те бяха с наднормено тегло. По начало профилактиката на втори вид захарен диабет, би трябвало да стартира с смяна на метода на живот, методът на хранене, физическата интензивност. Колкото по-малко се натоварват физически децата и колкото по-вредно е храненето, неналичието на физическа интензивност способстват да се усилва при децата % на вид 2 захарен диабет, тъй като се усилва инсулиновата устойчивост и оттова идва увеличеният % на вид 2 на захарен диабет. ", добави още експертът.
Вижте всичко, което би трябвало да знаем за диабета в ТАЗИ СТАТИЯ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР