Захариева: Гражданите на Западните Балкани имат нужда от нашата подкрепаБалканите

...
Захариева: Гражданите на Западните Балкани имат нужда от нашата подкрепаБалканите
Коментари Харесай

Захариева: Гражданите на Западните Балкани имат нужда от нашата подкрепа

Захариева: Гражданите на Западните Балкани имат потребност от нашата поддръжка
„ Балканите са в сърцето на Европа, район с младо, извънредно стимулирано и надарено население. Тези младежи, тези жители заслужават нашата подкрепа". Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на откриването на интерпарламентарна конференция, отдадена на ролята на парламентите за бъдещето на процеса на присъединение на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз.

Форумът събра през днешния ден в София депутати от Европейския парламент, представители на националните парламенти на страните членки и страните от Западните Балкани, представители на районни организации и специалисти в региона на европейската интеграция.

„ Това събитие е удостоверение на трайния ангажимент към бъдещето на района както от страна на Европейския парламент, по този начин и на България “, акцентира в изявлението си Екатерина Захариева. Тя добави, че когато страната ни като Председател на Съюза е определила европейското бъдеще на съседите си за своя основна тематика, е трябвало да преодолее значително провокации и да убеди всички 28 държави-членки какъв брой значим е този въпрос за стабилността, сигурността и просперитета на цяла Европа.

„ Щастлива съм, че през днешния ден, след шест месеца тези задръжки измежду някои от страните членки се трансфораха в ясно схващане, че без Западните Балкани, тогава, когато те са изцяло подготвени да станат част от Европейски Съюз, европейският план няма да бъде изцяло приключен “, посочи министър Захариева.

Първият ни посланик напомни постигнатото по време на Българското председателство за слагането на европейската вероятност на района на доста високо място измежду целите на външната политика на Съюза.

Захариева означи, че на Балканите към момента има провокации, които би трябвало да се преодолеят. Между някои от съседите съществуват отворени въпроси, има доста промени, които би трябвало да бъдат приключени. „ Основният претекст и мотор за същинско помиряване, съгласуваност и промени в нашия район е европейската вероятност. Историята не би трябвало да бъде наше ограничаване, а да носи поуките, да ни защищава от бъдещи неточности и да бъде наш преподавател ”, акцентира Екатерина Захариева. Тя уточни, че без поддръжката на политическите партии, на националните парламенти и на Европейския парламент, както и на гражданското общество няма по какъв начин да се случи нито една промяна.

Захариева благодари на българските народни представители за ангажираността към тематиките на Председателството. „ През тези шест месеца усещах поддръжката на всички народни представители в българския парламент и нашите цели в действителност бяха превърнати в национална идея “, добави вицепремиерът и външен министър. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР