Загубихме духовния баща на българския народ, който ръководи Българската православна

...
Загубихме духовния баща на българския народ, който ръководи Българската православна
Коментари Харесай

Депутатите почетоха патриарх Неофит. Какво казаха политиците?

" Загубихме духовния татко на българския народ, който управлява Българската православна черква умно, почтено и с грижа за всички вярващи ", означи при започване на пленарното съвещание ръководителят на Народното събрание Росен Желязков .

" Ще го запомним като труженик за единение, мир и благоденствие, добави ръководителят на Народното събрание и прикани народните представители да почетат с минута безмълвие Негово светейшество и да се помолят за упокой на душата му ", сподели още той.

 

" С дълбока тъга изпращаме в небесния му път Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще остане в спомените ни като умен и мил нравствен лидер, който даваше религия и сили на миряните, даже когато той самият беше физически слаб. Светъл да е пътят му! ", бя изказването през вчерашния ден вечерта на министър-председателя акад. Николай Денков.

 

" Приемам кончината на патриарха като тежка загуба за България, православието и Църквата! ", уточни той.

 

" Познавах Патриарх Неофит персонално, още когато беше епископ ", сподели пък водачът на ГЕРБ Бойко Борисов .

 

" Негово Светейшество Неофит беше измежду малцината сплотяващи духовни фигури. България загуби един от дребното, които търсеха обединяване, а не разцепление. Бог да го елементарни! ", написа през вчерашния ден с цоциалните мрежи съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

" Вечна и блажена памет на Светейшия български патриарх Неофит ", написа Костадин Костадинов от " Възраждане ".

 

" Дълбоко скърбим от загубата на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит!  Неговата добрина, състрадание и апелите му за великодушие няма да бъдат забравени от миряните. Изказваме дълбоки съболезнования към неговото фамилията и близки, както и на всички християни ", уточни пък съпредседателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

 

От Българска социалистическа партия обявиха, че правят оценка високо активността на Патриарх Неофит, " започвайки от времето на разкола в църквата, неговите старания за сливане на Българската православна черква ". " В нашите мемоари ще остане като рационален, мил, високо ерудиран и високо просветен духонвик ", сподели депутатът от Българска социалистическа партия Ирена Анастасова пред публицисти в Народното събрание. 

 

Главата на Българската православна църка Негово Светейшество Патриарх Неофит е умрял на 78-годишна възраст, в обществените мрежи през вчерашния ден вечерта.

 

Патриарх Неофит, който оглави църквата през 2013 година, беше настанен от края на ноември 2023 година във Военна здравна академия (ВМА) с белодробно заболяване и Светия Синод прикани миряните да се молят за него. В последните седмици синодът от време на време съобщаваше да възстановяване на положението му, до момента в който лекарите се грижеха за здравето му.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР