Загрижеността за околната среда привлече значително внимание, което накара различни

...
Загрижеността за околната среда привлече значително внимание, което накара различни
Коментари Харесай

ЕП сложи край на подвеждащите „био“ и „еко“ етикети

Загрижеността за околната среда притегли доста внимание, което накара разнообразни организации и компании да одобряват „ зелен “ етикет в своите връзки, с цел да привлекат добросъвестни консуматори. Въпреки това, не всички изказвания за резистентност са същински, което води до greenwashing („ зелено измиване “), термин за лъжливи маркетингови тактики, които погрешно показват артикули, услуги или начинания като екологични.

„ Зеленото измиване “ може да се случи елементарно, постоянно водено от привлекателността да наподобява екологично осъзнатo, без да вършиме основни промени. Този проблем е изключително настоящ по време на всеобщи събития за извършване на покупки като Черен петък и Коледа, където потребителите, търсещи екологичен избор, може несъзнателно да поддържат зеленото измиване.

Днес Европейският парламент одобри набор от правила за възбрана на подвеждащи изказвания за отбрана на потребителите.

Използването на маркировки за резистентност също ще бъде контролирано, като се има поради объркването, което предизвиква тяхната приложимост, както и неналичието на съпоставителни данни.

Новият закон ще включва възбрана за общи изказвания за околната среда, като „ щадящ околната среда “, „ натурален “, „ биоразградим “ или „ еко “, в случай че фирмите не могат да потвърдят, че изказванието е тъкмо, и възбраната ще важи и за търговски известия по отношение на артикули, които съдържат градивна характерност, въведена за ограничение на издръжливостта на продукта. Продуктите с комерсиална гаранция ще имат етикет, указващ тяхната устойчивост и увещание за наложителната законова гаранция, с цел да могат потребителите да разпознават кои артикули ще устоят по-дълго.

В бъдеще ще се позволяват единствено маркировки за резистентност, които се основават на схеми за публично узаконяване, или такива, които са основани от обществени органи.

Освен това директивата ще забрани изказвания, според които даден артикул има неутрално, понижено или позитивно влияние върху околната среда поради схеми за компенсиране на излъчвания на парникови газове.

В Европейски Съюз има повече от 1200 зелени етикета и изказвания, само че едвам 35% имат някаква форма на инспекция. Джунглата от подправени екологични изказвания ще свърши. Подвеждащи изказвания, учредени на схеми за компенсиране на излъчванията, като засаждане на дървета за компенсиране на излъчванията на CO2, като „ въглеродно неутрални “ или „ CO2  неутрални “ пластмасови бутилки или полети, ще бъдат неразрешени. Авиокомпаниите към този момент няма да имат право да продават „ климатично неутрални “ полети, насърчавайки пасажерите да купуват въглеродни заеми, с цел да компенсират своите излъчвания ", казва хърватският евродепутат Биляна Борзан.

Друга значима цел на новия закон е производителите и потребителите да обръщат повече внимание на трайността на стоките. В бъдеще информацията за гаранцията би трябвало да бъде по-видима, като ще бъде основан нов съгласуван етикет, с цел да изпъкват по-лесно стоките с продължен гаранционен период.

Новите правила също по този начин ще забранят неоснователните изказвания за продължителност (например, че пералнята устоя 5000 цикъла на пране, в случай че това не е правилно при естествени условия), изказванията, които приканват към подмяна по-рано от нужното на консумативи (като да вземем за пример мастилото за принтер), и показват стоките като годни за корекция, когато те не са.

Сделката би трябвало да получи окончателното утвърждение на Съвета. Когато директивата влезе в действие, държавите-членки ще имат 24 месеца, с цел да включат новите правила в своите закони.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР