Загрижени за чистотата на въздуха хора се събраха на протест

...
Загрижени за чистотата на въздуха хора се събраха на протест
Коментари Харесай

Протест пред сградата на МС заради изгарянето на отпадъци в ТЕЦ Бобов дол

Загрижени за чистотата на въздуха хора се събраха на митинг на пл. „ Независимост “ в София, с цел да спрат изгарянето на боклуци в Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “. Организаторите от „ Грийнпийс “ – България осведомиха за рисковете от изгарянето посредством прожекция на фрагменти от региона на теца и брошури. Те раздаваха и пощенски картички със фотоси на централата, адресирани до Изпълнителна агенция по околна среда и Министерство на околната среда и водите, които хората да изпращат с зов срещу изгарянето на боклуци. На митинга в центъра на София участваха и поданици на Перник и Големо Село.
Събитието приключи с флашмоб - протестиращите извикаха „ Чистият въздух е наше право “, държейки фотоси на теца и банер със същия текст.
Освен прожекцията близо 300 писма бяха изпратени онлайн до изпълнителния шеф на Изпълнителна агенция по околна среда Георги Балчев и министъра на околната среда и водите Нено Димов.

„ Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ е остаряла централа, която замърсява района непрекъснато. Подали сме десетки сигнали, че пуши коминът, който не е екипиран със сероизчистваща апаратура. Сега към замърсяването от горенето на въглища ще се добави и горене на пластмаси, общ боклук, което неизбежно ще докара до ново замърсяване на въздуха и околната среда. И това без да има каквито и да е било филтри, които да ни защитят от нездравословните излъчвания “ - разяснява Деница Петрова, началник на „ Грийнпийс “ – България.
Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ е един от най-големите източници на рискови замърсители на въздуха в Европа. През юли 2018 година централата изиска позволение за изгаряне на биомаса и боклуци дружно с въглищата, без обаче да трансформира горивната си апаратура или да влага в нови съвременни пречиствателни системи. Предстои Изпълнителната организация по околна среда да разгласи своето решение в интерес на настояването или срещу него.

Макар че Изпълнителна агенция по околна среда още не се е произнесла по настояването на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ за прибавяне на биомаса и боклуци към горивото, централата към този момент гори непозволено плява и даже беше санкционирана за това. Според Акт за определяне на административно нарушаване на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник " от предоставените документи, водени от Топлоелектрическа централа Бобов дол ЕАД е видно, че биомаса е доставяна и разходвана през цялата 2017 година "
Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ се намира едвам на 300 метра от централния площад на Големо село и в непосредствена непосредственост до домовете на жителите му. В резултат на активността на централата всичко в близост - къщи, коли, градини и ниви, е покрито с компактен пласт прахуляк, а въздухът е кондензиран с фини частици и рискови за здравето субстанции. Въпреки че на два от комините са конфигурирани сероочистващи съоръжения съгласно условията, централата постоянно употребява високия комин, от който нездравословните излъчвания се отделят в атмосферата без филтриране и в нарушаване на разпоредбите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР