Загреб. Ликът на Никола Тесла, световноизвестен учен от хърватски произход,

...
Загреб. Ликът на Никола Тесла, световноизвестен учен от хърватски произход,
Коментари Харесай

Jutarnji list : Никола Тесла ще бъде изобразен на хърватските евромонети

Загреб. Ликът на Никола Тесла, знаменит академик от хърватски генезис, ще бъде изобразен върху хърватски евромонети от 50, 20 и 10 цента, а предложенията са да има още шахматна дъска, карта на страната, куна (животно от сем. Порови) и глаголицата, оповестява електронното издание на локалния вестник Jutarnji list .

Премиерът Андрей Пленкович съобщи през днешния ден, че това са показаните оферти. „ Концепцията е шахматна дъска като основа на всички монети, карта на Хърватия върху монетата от две евро, куни за едно евро, 50, 20, 10 цента с лика Никола Тесла и пет, два и един цент с глаголицата “, разясни Пленкович след съвещанието на кабинет на държавното управление, оповестиха хърватските медии.

Хърватската национална банка показва, че главните критерии за асортимент са приемливостта на претекстовете за необятната общност, без значение от районната принадлежност, възрастта, мирогледа или политическата принадлежност.

В същото време, както беше посочено, от решаващо значение е дали претекстът съставлява Хърватия, без значение дали посредством общоприети знаци, културни или естествени забележителности, изобретения или исторически събития.

Важно е претекстът да бъде приет като хърватски в интернационалната среда и е значима техническата изпълнимост на изобразяването му върху дребния размер на монетите, както и да не е обект на авторско право.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР