Заглавието е реплика - признание във фейсбук на обикновени хора,

...
Заглавието е реплика - признание във фейсбук на обикновени хора,
Коментари Харесай

Докато нашите богаташи се надпреварват да крият пари, арменецът Карен Алексанян ни удари в земята!

Заглавието е имитация - самопризнание във фейсбук на елементарни хора, за човекa, който прави с непознато за нас неизменност величествен монумент на културата ни – на писмеността, на кирилицата ни. Кирилицата с която пишат 300 милиона хора в света. Знаехте ли този факт?

Един арменец Карен Алексанян, става шурей в България и от двайсет години живее със своето семейство в Шумен. Но тъй като в Армения неговата майка, учителка по литература го е научила на кирилица още от дребен, той става вманиачен поддръжник на кирилицата. С пари от своя бизнес, без да тръби за това, той е направил от 2015 година до през днешния ден цялостен Културно-исторически комплект във прослава на великата ни писменост.



Докато нашите богаташи се надпреварват да крият пари, да ги натрупат, и да се дебнат, един чужденец се заема с дело, което би трябвало да е наша самодейност. Но той дотам е обладан от концепцията да възвеличи кирилицата, че това се трансформира в негово работно ежедневие. Защото е наясно и за друго: латиницата „ натискана” от мощните на деня, не е надалеч от мисълта да измести, да изтласка използването на кирилицата.

В „ Двор на кирилицата” са ситуирани „ образи” на всяка от трийсетте ни букви, направени ръчно от каменна туфа от огромния арменски занаятчия Рубен Налбандян и неговите възпитаници. Докарани са с тирове напряко от Армения.



Дворът на кирилицата се намира в „ Крепост на кирилицата”, със експозиционна зала с восъчни фигури на огромните персони основали и разпостранили писмеността ни, с монумент и параклис на цар Борис първи, Покръстителят Български - поради неговата роля за признаването на свещенната книжовност като публична писменост.

- Господин Алексанян, към всичко това започнахте да редите и „ Алея на писателите”, по този начин ли?

- Да, тук ще разположим 80 бюстове на писатели от целия свят, които са творили на кирилица. Започнахме алеята с Пейо Яворов, който е доста прочут в Армения, там има кръстени на негово име бул., улици, учебно заведение. Бюстът на Яворов е направен от известния арменски ваятел Аршак Тжикян. Поставихме го в деня на будителите дружно с шепа пръст от родната къща на Яворов в Чирпан. На мен ми стига да съм благополучен, че способствам хората като дойдат тук да се почувстват горди потомци на народ с доста остаряла книжовност и просвета.

Намислили сме, всеки бюст на следващия публицист, да бъде направен от ваятел в съответната страна и да има шепа пръст от родната стряха на писателя. Така ще има още по-голяма достоверност.

-Плиска от малко и прашно градче, стартира да „ раздрусва рамене”?

- Вижда се , че в последно време Плиска оживява. Вече доста хора идват до Плиска и вършат своите празници тук, връчват се дипломи на децата, идват възпитаници на екскурзия, изнасят се лекции, вършат се спектакли, има изложбена зала на историческа тематика. Идват и доста чужденци да се поклонят на буквите, с които пишат. Мечтая да се върне блясъка на Първопрестолната българска столица Плиска, да е като бисер в короната на България. Да се усеща всеки българин потомък на популярен народ основал книжовност на която пишат още 300 милиона хора по света.

-Изумително е, че точно вие, чужденецът, се сещате да извършите величествен монумент на една книжовност, на писмеността ни, сходен монумент в света няма.

-За мен е ясно, че подобен монумент трябваше да има. Да го знае светът.

Всеки можеше да е на мое място, просто аз бях първия. Благодарение на моя бизнес, съумях да осъществя тази фантазия. Можех да си купя земя и да си строя къщи където желая. Можех с парите си да пътувам, да изуча децата си по света. Но аз купих точно в Плиска парчето земя, с цел да осъществя едно духовно поклонение, внушено ми от моята майка, Гоар Мкртчян. Тя ме научи на 6 години да чета кирилица. Тя имаше голяма библиотека от няколко хиляди книги, множеството на кирилица. Затова и „ Дворът на кирилицата” съм посветил на паметта й. Майка ми умря на 56 години през 2002 година. Тя е, която сътвори у мен поклонението пред вашата писменост. Давам си сметка какъв брой значимо е какво ти приказват и на какво те учат от дребен! Какво поклонение засяват в сърцето ти!

-Предстои ли ви разгръщане на вашия културно-исторически комплекс?

- Ще се обогатява и непрекъснато ще има нови експозиции. На 25 ноември ще сложим бюста на Иван Вазов. Той е българският публицист с най-богат речник, бил е и Министър на културата напълно справедливо.

-Е, май тук още не са стигали нашите политици или министри на културата?

- И това последователно ще стане.

Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР