Заглавието е “, а в интрото на текста четем: Програмата

...
Заглавието е “, а в интрото на текста четем: Програмата
Коментари Харесай

Неграмотността като заплаха за националната сигурност

Заглавието е „ “, а в интрото на текста четем: „ Програмата за интернационално оценяване на учениците (PISA) разгласи резултатите от последното издание на изследването през 2022 година Делът на българските възпитаници под сериозния предел на достижения в трите изследвани области е обезпокоително огромен - 54% по математика, 53% по четене и 48% по естествени науки. Данните демонстрират, че когнитивните компетентности на повече от половината възпитаници не са съответни за решение на ежедневни проблеми “.

Това е от зле по-зле, само че има и още. 

В края на текста четем: „ За да увеличи резултатите от идващото следващо издание на проучването през 2025 година, просветителното министерство ще поддържа в допълнение учебните заведения, които ще вземат участие в него “.

А учебните заведения, които няма да вземат участие в него? Които няма да вземат участие в проучването? 

Те ще си останат на същото равнище?

Това ми наподобява на слагане на лъскава витрина на магазин за вехтории и отпадъци втора употреба. Ще лъснем имиджа, като помогнем на участниците и ще си вдигнем коефициента. Демек, що изправим цифричките. А действителността отдолу…?...

Тези, които са планувани да се изявят в изследването и да ни вдигнат рейтинга, ще получат помощ, точно с цел да ни вдигнат рейтинга. Но РЕАЛНАТА картинка изпод, под лъскавата завивка, ще си остане същата – неначетеност и безхаберие. 

Мисля, че умерено можем да се съгласим, че положението на образованието ни е трагично. Но и че положението на манталитета на онази част от популацията, която сякаш към този момент е предходна през образованието си и в този момент би трябвало да образова новото потомство, също е под всякаква рецензия. Говорейки за критика… желая да кажа, че му липсват всевъзможни умения за сериозно мислене. Не ми се отваря дума за кемтрейлса, пет джито и така нататък „ бисери “, които не идват от децата, а точно от тези, в чиито ръце е предаването на познания на новото потомство. 

„ Човек се учи до момента в който е жив “ е максима, която – наподобява – не важи у нас. Тук даже лекарите (в тази по този начин динамично меняща се специалност, в която всеки месец има нови и нови открития), излязат ли от последния си изпит от следването, не желаят да пипнат повече научна литература или да се образоват за нововъведенията в специалността си. 

А за другите – да не приказваме. Тук е всеки е със самочувствие на професор по нуклеарна физика и познания на изумени от нуклеарен гърмеж мозъци. 

И в техни ръце е да предадат знанията на новото потомство. И те стартират да им изясняват неща за международни заприказва, за несъществуващи антични цивилизации, с цел да рептили…

… схващате накъде отивам с това. 

Крайно време е да има някакъв тип обучение и за възрастни. Не казвайте, че е невероятно и смешно. Националните медии защо са? И без това стоят като залепени за тях ден и нощ; за какво да няма обществени реклами и послания за образоване на порасналите към този момент? 

Като да вземем за пример акцията, която се появи за малко и потъна – акцията, която обясняваше на хората по какъв начин да се пазят от телефонните измамници. Защо да няма още такива? И този път да не са от ден до пладне. 

Защо да няма обществени реклами по отношение на изгодите от дадена политика или вредите от друга? Защо да няма разпространяване на същинска просвета, вместо да оставяме алчни продуценти да вилнеят 24/7, канейки плоскоземци и антиваксъри да изясняват „ другата позиция “, до момента в който убиват и последните няколко останали мозъчни кафези на клетото ни население? 

Да се съсредоточим и на децата. Защо във Финландия може да има часове по медийна просветеност, а у нас – да не дават да се продума за това? 

Медиите през днешния ден са главните носители на подправена информация, която образува настроенията на хората, а оттова – политиките на страната. 

Защо да не научим децата да разпознават по кое време някой ги лъже и да ги научим, че те не са толкоз неважни, че да не се пробват да ги лъжат. Да, това е една от лъжите: „ Айде бе, за какво пък ТОЧНО тебе ще те лъжат, с какво си толкоз значим?! “

Важен си с това, че си един човек=един глас; глас освен пред урните един път на 4 години, само че и глас, който споделя на приятелите си какво е видял, чул, в какво има вяра. 

И не е нужно да откриваме топлата вода, открита е вече; единствено би трябвало да вземем готовите формули, които към този момент работят, и да ги използван тук. Взимане на опит, му се споделя на това. 

Трябва да се наложи и най-малко някакъв надзор на активността на учителите, тъй като знаем, че има доста от тях, които популяризират неистини, с цел да поддържат аджендата на партията, на която симпатизират. В учебни заведения и университети се лее расизъм, сексизъм, насърчава се насилието и се толерира пропагандата на подправена история, подправени вести, подправени полезности. 

И колкото по-дълго време това продължава, толкоз по-трудно става да се спре, изкорени и поправи. 

Тик-так, желая да кажа. 

Времето ни притиска. А от нелепост ще се затрием. Ще отхвърляме да се имунизираме, ще се тъпчем – на инат на „ демократичните джендъри “ с нездравословни храни, и токсини, с цел да сме мачовци, ще отхвърляме да си слагаме коланите, ще бягаме от Еврозоната и Шенген, щото са еврогейски, няма да вървим на доктор, щото е за лигльовци, ще гласуваме за популисти, които ще ни тикат в лапите на окупатора от североизток, употребявайки подправена история и още по-фалшиви обещания. 

Въобще – както споделих – ще се затрием от нелепост. 

Затова считам, че неграмотността е опасност за националната сигурност.

Но също по този начин считам и че умишленото тикане на нацията към затъпяване или лишаването ѝ от съответни просветителни решения е национално изменничество. И да – знаем, че има хора, на които се заплаща, с цел да натискат образованието в тинята. И знаем по какъв начин да ги назоваваме, нали? Национални предатели.  

Прочетете и материала, с който започнахме…

… много е злокобен. 

Това са бъдещите лекари, политици, законотворци, управници, бъдещите… всичко. Тези ще работят, с цел да имате пари за пенсии. 

______________

Този коментар показва персоналното мнение на създателя
и може да не съответствува с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР