Загадката около американското ракетно нападение в Сирия на 7 април

...
Загадката около американското ракетно нападение в Сирия на 7 април
Коментари Харесай

Русия решително увеличава бойните възможности на своята ПРО в Сирия

Загадката към американското ракетно нахлуване в Сирия на 7 април 2017 година още е забулено в загадка. Тогава 23 от всичките 58 ракети BGM-109E „ Томахоук ”, стартирали от ракетните разрушители Ross и Porter, не доближиха до авиобазата Шайрат. По всяка възможност те станали жертва на съветските средства за радиоелектронна битка, твърди topwar.ru. Руски военни специалисти все по-често признават, че американските специалисти са прокарали грамотно траекториите на ракетите да заобиколят зоните за деяние на съветските ЗРК С-300В4 и C-400 „ Триумф”, отчитайки комплицирания релеф на планинския било Джебел-Ансария, ситуиран на 25 км от средиземноморското крайбрежие.

Руските Върховен касационен съд не пропиляха на вятъра миналото време и организираха широкомащабни оперативно-тактически мероприятия по основаване на най-мощната в своята история задгранична противоракетна зона за ограничение и въздържане на достъпа и маневрирането A2/AD, написа topwar.ru.

Сега въздушно-космическите A2/AD-рубежи се построяват над западните и централните сирийски мухафази (провинции) Латакия, Тартус и Хама), където са ситуирани главните подразделения за РТР (радиотехническо разузнаване), РЕБ и Противовъздушна отбрана на съветския боен контингент в Сирия. Този регион би трябвало да е под невиждана отбрана при вероятно експлоадиране на външна ескалация.

Командването на съветските Върховен касационен съд вършат обилни стъпки за увеличение на бойните благоприятни условия на ПРО над Сирия: ешелониране на рубежите за прехват на средствата за въздушно нахлуване на съперника, прикриване на нисковисочинни сектори в региона на хребета Джебел-Ансария. Особено внимание се отделя на неговия ливанско-сирийски сектор, обичано място за пробив при далечни рейдове на израелските тактически изтребители.

Авиационното издание Jane`s Defence Weekly разгласява фотоси на ситуирани в допълнение ЗРК С-400 „ Триумф” на 13 км северозападно от град Масяф (между Хама и Тартус) в състава на универсалния по височина обзорен изследовател 96Л6Е, радарът за ориентиране 92Н6Е, а по този начин също 4 пускови установки 5П85СМ. Ако радарите на комплексите С-300В4/400 в Тартус и Латакия не са способни да видят какво става в източните скатове на Джебел-Ансария, то батарейните радари на С-400 край Масяф ще се оправят чудесно със задачата. Внезапното появяване на крилати ракети иззад Ансария към този момент няма да е нещо стресиращо.

Споменатият нагоре радар 96Л6Е ще може да оповестява командването на Върховен касационен съд за доближаване на средства за въздушно нахлуване от източно и югоизточно оперативни посоки (Ирак и Йордания), където Военновъздушни сили на Съединени американски щати имат директни пунктове като Ел Удейд (Катар), Ал-Дафра (ОАЕ) и Ал-Джафар (Йордания). Разполагането на батарея С-400 „ Триумф” на няколко стотици метра надморска височина доста ще усили радиохоризонта по разкриване и прехват на такива свръхнискополетни цели като авиационните тактически крилати ракети с огромна отдалеченост AGM-158B JASSM-ER.

Първото действително експериментиране на новата противоракетна система стана преди седмица, когато съветският зенитен ракетно-оръдеен комплекс „ Панцир-С1” прехвана и унищожи два 122-мм неуправляеми реактивни снаряда от РСЗО „ Град” в провинция Хама. (За случая БЛИЦ заяви на 3 октомври.) Въпросните НУРС-ове имат оскъдна за радарите ЕОП (ефективна отразяваща повърхност), само че потреблението на радиокомандно ориентиране дружно с радарите от сантиметров/милиметров диапазон „ Шлем” и оптико-електронния прицелен комплекс 10ЭС1-Е потвърдиха пълноценната дарба да съперничат на дейното радиолокационно самонасочване, да вземем за пример на израелските противоракети Tamir от ЗРК Iron Dome.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР