Загадъчни символи са открити по мумията на жена от Древен

...
Загадъчни символи са открити по мумията на жена от Древен
Коментари Харесай

Откриха мистериозни татуси на лотос и павиани на мумия от Древен Египет

Загадъчни знаци са открити по мумията на жена от Древен Египет, живяла преди близо 3000 години. Първото съмнение е, че татуировките са направени с религиозно предопределение.

Между тях се разграничава лотос на едното бедро, крави по ръцете и павиани на врата. До моменти по откритите мумии от Древен Египет са намирани изобразени единствено точни и чертички и в доста редки случаи цели обекти.

Татуировките на древноегиптянката се дефинират като хорови очи и някои експерти считат, че са правени за протекция от злите сили. Най-предпочитаното място за тези татуси били вратът, раменете и гърбът.

Независимо от кой ъгъл погледнете мумията на дамата, виждате чифт очи, които се взират във вас, споделя биоархеологът Ан Остин от Университета Станфорд в Калифорния.

Остин е забелязала тези загадъчни татуировки, когато е прочувала мумията по поръчка на Френския институт за ориенталска археология, които са разкрили мумията при изследване на селището Деир ел Медина.

 мумия

Изследвайки торса на мумията, датирана сред 1300 и 1070 година прочие Хр., археологът вижда страна маркировка по врата. Първо помислила, че става въпрос за постмортем – белег, получен след гибелта, само че след това схванала, че това е татуировка.

Остин взема решение да изследва по-подробно останките и употребила инфрачервена визуализация, която прониква по-дълбоко в кожата. С помощта на тази технология тя открива близо 30 татуировки по мумията.

Идентифицираните досега знаци се свързват с религията и богинята Хатор – едно от най-известните древноегипетски божества. Предполага се, че дамата е пеела, тъй като са открити доста татуси към шията ѝ, с което е желала да притегли божествените сили.

Възможно е и изображенията да показват благочестието на дамата, считат откриватели от Университета в Чикаго.

Някои от татусите са по-бледи от други, което демонстрира, че са правени по друго време.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР