Загадъчен каменен град е застинал дълбоко в дебрите на Средна

...
Загадъчен каменен град е застинал дълбоко в дебрите на Средна
Коментари Харесай

Загадъчен каменен град се крие в дебрите на Средна гора

Загадъчен каменен град е застинал надълбоко в дебрите на Средна гора. Колосални по мярка скали, пръснати в причудливи скупчвания по целия южен скат от Копривщица до Стрелча. Удивителни структури, запаметили живота по тези земи 4000 години преди Христа.

Ако пътуваме по Подбалканския път, отбиваме през Копривщица към Стрелча. Почти незабавно откакто покорим седловината сред високите върхове Буная вдясно и Богдан от ляво, към шосето ще видим десетки от тези странни на пръв взор каменни колоси.

Вече сме в сърцето на мегалитния град и вървим по една от маркираните пътеки в местността Кулата. Районът е скалист, с надолнище в южна посока, само че извънредно изящен през всички сезони. Особено в този момент, когато късното лято към този момент е обагрило пейзажа в жълто-оранжево - предвещавайки настъпването на златната есен.

Това в действителност са големи гранитни скали, струпани и завършени по метод, който и въображението мъчно ще си показа. Още повече - някои от тези канари са сложени в контраст на всевъзможни закони на физиката, съобщи NOVA.

Точно по този начин - напълно изправени по стръмните урви, астрономически подредени по отношение на антични вярвания и култове. Така наподобяват тракийски светилища Кулата, Скумсале и Качулата. Могъщите земни сили са главният художник на тази извънземна картина, само че траките, припознали тези скални явления за свои светилища, са дооформили най-загадъчните кътчета.

По пътеката прави усещане голям издължен гранитен исполин, стърчащ и забележим от километри. Такъв вид структури се назовават менхири, а този тук е измежду най-високите в България.

Този менхир в действителност е много висок. 5 метра и 80 сантиметра. Три пъти колкото изправен човек. За античните хора сходен вид изправени камъни са били знак на мъжкото начало и на слънцето.

Легла от камък, тронове, улеи, жертвеници, пирустии. Мълчаливите гранитни великани знаят всичко, само че гласът им е загаснал в тишината на времето. Само те помнят тайнствените ритуали, гадателските традиции и жертвоприношения, осъществявани тук от траките-одриси.

Югозападно от Кулата, вдясно по пътя към Стрелча тръгваме към Скумсале. Поредният мегалитен град, който впечатлява с формите и размера на каменните блокове. Странното име евентуално идва от “кумсал ", песъкливата почва на целия южен скат под връх Стръмонос.

Ако човек се раздвижи в близост, ще види още веднъж познатите към този момент паметни уреди, очевидно завършени на ръка в твърдия камък. Местността е прорязана от пътечки сред канарите, утъпкани от фенове на по-екстремното катерене.

На процедура никой няма да ви спре да се катерите по камъните, само че би трябвало да се има поради, че това не е толкоз безвредно. Ето такова едно място търсим - с панорама напред към близките каменни блокове.

Хилядолетна история, застинала в полите на Средна гора. Там, където траките доказвали своята храброст, хвърляйки стрели против мълниите. Загадки от съвсем непознатия за актуалния човек обичай и вярвания на античните нации.

За обстоятелствата и хипотезите към един от най-големите мегалитни градове в България могат да ни опишат в Историческия музей в Стрелча. Разходката из тракийските светилища завършва в уютните зали, събрали цялата известна история на района.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР