„Заетите легла са 130. 6 реанимационни легла са заети. Единственият

...
„Заетите легла са 130. 6 реанимационни легла са заети. Единственият
Коментари Харесай

Проф. Ангелов: В болницата в Сливен няма много болни млади хора, градът ще се справи с натиска

„ Заетите кревати са 130. 6 реанимационни кревати са заети. Единственият проблем – в действителност по-скоро потребност, е обезпечаването на „ Ремдесивир”, който ще бъде доставен в понеделник”. Това съобщи на брифинг здравният министър професор Костадин Ангелов, откакто инспектира болничното заведение в Сливен.

Хубавото в тази ситуация е, че в болничното заведение няма доста младежи. Има една бременна жена, която е с позитивен тест, само че е в устойчиво положение и ще бъде изписана. До момента са изписани четири родилки. Децата са отрицателни”, уточни министърът.

По думите му 10-15 души постъпват и толкоз се изписват от здравното заведение. „ Наблюдаваме наклонност на заразяване на цели фамилии. Има свободни кревати на територията на лечебното заведение в града. Има всички нужни лекарства и консумативи”, добави Ангелов.

В града подготовката за изборния ден е добра: „ Изборният ден ще протече безвредно както за гласуващите, по този начин и за членовете на изборните секции. Общината е поела самодейност за обезпечаване на проби за всички членове на СИК и РИК. Тези които са позитивни – ще бъдат сменени своевременно”.

„ Сливен ще се оправи с натиска върху здравната система. Видях доста младежи – лекари, медицински сестри, доброволци и даже студенти по медицина, които дават всичко от себе си. Това е добър белег за работата на системата”, безапелационен е здравният министър.

По отношение на имунизационния развой в страната се чакат лекарства и през идната седмица. „ Нека кажем истината – досега бяхме завършили имунизацията от 1 и 2 фаза. Сега ги стартираме още веднъж. Лекари, медицински сестри и учители, които преди не желаеха, в този момент желаят да се ваксинират и по тази причина пренасочваме ваксини към тях. Важно е, че успяхме да убедим хората, че би трябвало да се имунизират. Процентът на искащите да се имунизират сега е към 63 на 100. Това значи, че в случай че продължим в същия дух до края на лятото можем да реализираме по този начин нареченият групов имунитет”, уточни Ангелов.

Здравният министър съобщи още, че имунизацията на AstraZeneca е безвредна и ефикасна, което се удостоверява от Европейската организация по медикаментите. „ Нормално е хората да се опасяват и съмняват, когато четат недобросъвестна информация в общественото пространство. Колкото повече хора се имунизират, толкоз по-малко хора ще починат”.

„ Нямаме ваксини, които стоят на склад. Тези ваксини, които идват – се разпределят предпочитано по етапите за работещите на първа линия. В момента има – отново дублирам – взрив на искащи, точно от тези етапи, да се ваксинират”, акцентира здравният министър. Очакват се доста повече доставки на ваксини през април – даже и количества, които са контрактувани над квотата за страната ни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР