Заедно са от първата година на медицинския университет. Освен любовта

...
Заедно са от първата година на медицинския университет. Освен любовта
Коментари Харесай

Горчивият вкус на американската свобода! Бегълците от Русия в САЩ отиват направо в имиграционните затвори

Заедно са от първата година на медицинския университет. Освен любовта ги обединяваше отдадеността им към концепцията за създаване на народна власт в родната им страна...

New York Times (NYT) споделя сърцераздирателната история на двама съветски лекари, решили да избягат в Съединените щати под предлог, че не поддържат специфичната военна интервенция на съветските въоръжени сили в Украйна и са надраскали по няколко изявления в обществените мрежи за това.

По тяхните думи (!), сметките им са били блокирани, а самата двойка е решила, че е време да си тръгне, преди да бъдат взети в армията или затворени за „ антивоенна активност “. С други думи, младежите измислиха елементарен, както им се струваше, метод да се реалокират в Щатите за непрекъснато престояване: да надраскат няколко „ антивоенни “ текста в обществените мрежи, да избягат и да заявят, че полицията ги търси с цел да ги хвърлят зад решетките или на фронтовата линия.

Да кажем незабавно, че в случай че Мария Шемятина и Борис Шевчук представляваха интерес за ФСБ или полицията, те просто не биха могли да избягат на никое място.

Авторката на публикацията Мириам Джордан обаче подчертава на друго.

В средата на април бегълците съумяха да стигнат до Мексико. Две седмици по-късно те отидоха до входен пункт на границата със Съединени американски щати, предадоха паспортите си и желаеха леговище „ с цел да вкусят от същинската независимост “. Вместо това ръцете им бяха оковани в белезници. След шест дни в обособени, студени килии без прозорци, те бяха отведени в Луизиана и сложени в разнообразни центрове за задържане.

Едва шест месеца по-късно те съумяха да се срещнат още веднъж.

„ Когато напуснахме Русия, мислех, че страданията ни ще свършат “, сподели 28-годишният Шевчук пред имиграционния и митнически център в Пайн Прери, Луизиана. " Чувствам се беззащитен. "

Скривайки се от готовност в Русия, руснаците минават южната граница на Съединени американски щати. Но обратно на упованията им за леговище и независимост, доста от тях са настанени в центрове за задържане на имигранти, които наподобяват на затвори, споделя NYT.

Всеки, който идва на американска земя, има право да изиска леговище, макар че то се дава единствено на тези, които могат да потвърдят, че са били преследвани в родната си страна въз основа на тяхната раса, вяра, народност, политически възгледи или участие в избрана обществена група. Явно избягалите от страната си руснаци не могат да създадат това, нямат доказателства за гонене, което значи, че политическото леговище в Съединени американски щати пред тях не сияе, но същото не може да се каже за пандиза.

Много лица, търсещи леговище, по-късно са освободени от имиграционните центрове и им е разрешено да защитят исковете си в съдилищата. Но хиляди хора биват изпращани в центрове за задържане, където е мъчно да се намерят юристи и да се съберат доказателства, а възможностите за приемане на леговище са извънредно дребни.

Някои руснаци остават затворени в продължение на няколко месеца при, както те разказват, извънредно тежки условия.

„ Пропорционално спрямо мигрантите от други страни, руснаците са по-често арестувани под стража от управляващите “, споделя Светлана Куф, имиграционен юрист в Сан Франциско, която, по нейните думи, е била затрупана с молби за помощ.

Подобно на младите лекари, държани в Луизиана, доста руснаци, пристигнали в Съединените щати, смятаха, че ще бъдат посрещнати като съдружници в натиска на Америка за народна власт в Русия и Украйна, изяснява NYT. Това обаче го нямаше.

Олга Никитина, която избяга от Русия със брачна половинка си след повторното му задържане, прекара пет месеца в същото заведение като Мария Шемятина.

„ През цялото време, до момента в който бях там, се отнасяха с нас като с отпадък. Обадих се на горещите линии, само че това въобще не оказа помощ “, сподели 33-годишната Никитина.

Нейният брачен партньор, Александър Балашов, на 33 година, беше арестуван четири месеца в оборудване в Батавия, Ню Йорк, където описа, че чиновници споделили на него и на други, че нямат лиценз, тъй като са влезнали нелегално в страната.

25-годишният Иван Соколовски, различен съветски избягал, е арестуван в Пайн Прери от седем месеца. Наскоро той загуби делото си за леговище и сподели, че се притеснява, че ще бъде депортиран в Русия.

„ Групите за отбрана на човешките права от години са документирали продължителни арестувания, лекарска неточност и корист със арестувани имигранти, изключително тези, държани в търговски обекти като Pine Prairie и Basile “,където беше държана Шемятина.

Интервюираните руснаци, търсещи леговище, споделиха, че са оставени на милостта на пазачите, които се отнасят към тях с равнодушие и постоянно с неприязън.

- отбелязва The New York Times.

По думите на създателя, ICE отхвърли да разисква обособени случаи, само че сподели, че организацията постоянно преразглежда своите интервенции по задържане, с цел да подсигурява, че негражданите са „ третирани хуманно, предпазени от увреждане, снабдени с подобаващи медицински и психологични грижи и отбраната, на която те имат право. "

А GEO group, частна компания, която ръководи мрежа от центрове за задържане на имигранти, в това число в Луизиана, сподели, че нейните уреди обезпечават 24/7 достъп до здравна помощ, стратегия за правно насочване и безвъзмездни телефонни позвънявания до юристи. Така че недоволствата са неоснователни.

Мария Шемятина преброи две дузини руснаци в хостела, който споделяше с към 60 дами в оранжеви гащеризони.

След три седмици задържане тя за първи път се появи в съда - по видеовръзка, със арбитър на хиляди километри от нея. Тя й сподели, че е влезнала нелегално в страната, само че може да събере доказателства в поддръжка на молбата си за леговище. Шемятина изясни, че всички доказателства са в мобилния й телефон и преносимия компютър, които управляващите са иззели.

В Pine Prairie Шевчук мина през сходни дейности. След като един от арестуваните заплаши с принуждение против него и други руснаци, Шевчук изиска те да бъдат преместени. Охранителят им поставил белезници и съборил Шевчук на пода, вследствие на което той блъснал главата си в циментовата настилка.

Шевчук разгласи гладна стачка. Той изпрати тъжби до омбудсмана за задържане на имигранти, до горещи линии на правозащитни групи и до Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците.

В началото на август техният юрист Джесика Гутиерес подаде претенции за освобождението на двойката.

ICE отговори, че „ след разглеждане на всички съответстващи обстоятелства “ те могат да бъдат освободени под гаранция от $15 000 всеки.

В края на октомври ICE се съгласи да понижи гаранцията за двойката до $10 000 всеки. Но бегълците нямаха и такива пари.

„ Всичко е толкоз безсмислено “, сподели Шевчук в изявление.

В последна сметка двойката просто извади шанс. Дан Гашлър, професор по история в Държавния университет на Ню Йорк в Делхи и доброволец на „ Свобода за имигрантите “, провежда набиране на средства, с цел да им заплати гаранцията и да докара двойката в Ню Йорк. Там им е обещан заслон и помощ.

Но това надалеч не е даване на леговище. За Съединени американски щати тези съветски " деятели " са незаконни мигранти, нищо повече.

Така усетът на свободата се оказа напълно друг от това, което бегълците от Русия си представяха.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР