Задвижва се строителството на сградата Диамант 3, с което ул.

...
Задвижва се строителството на сградата Диамант 3, с което ул.
Коментари Харесай

Третият жилищен диамант на Артекс

Задвижва се строителството на постройката " Диамант " 3, с което ул. " Тинтява " в " Дианабад " върви към пренасищане с първокласни здания. Инвеститорът " Артекс " завоюва в съда парцела на държавното " Металокерамика ", който беше продаден и на компания, обвързвана с Александър Сталийски. На терена от над 7 декара може да се построи комплекс с РЗП от над 25 хиляди квадрата и височина от най-много 14 етажа. *Статията е допълнена със мнение на " Артекс " след публикуването й в хартиения брой на " Капитал " ( на 14.04.2023 г.) Задвижва се строителството на постройката " Диамант " 3, с което ул. " Тинтява " в " Дианабад " върви към пренасищане с първокласни здания. Инвеститорът " Артекс " завоюва в съда парцела на държавното " Металокерамика ", който беше продаден и на компания, обвързвана с Александър Сталийски. На терена от над 7 декара може да се построи комплекс с РЗП от над 25 хиляди квадрата и височина от най-много 14 етажа. *Статията е допълнена със мнение на " Артекс " след публикуването й в хартиения брой на " Капитал " ( на 14.04.2023 г.)
Когато преди шест години. Те не дават необикновен резултат - високото строителство е законно в карето сред ул. " Тинтява " и състезателен комплекс " Диана ", вложителят разполага с всички нужни документи, а Столична огромна община не демонстрира воля да наложи по-строги рестрикции на параметрите и цялостната визия. Сега историята в огромна степен се повтаря - на ул. " Тинтява " и ъгъла ѝ с " Трепетлика " се приготвя следващото и евентуално последно парче от първокласния пъзел. Инвеститор още веднъж е " Артекс " и постройката се назовава " Диамант III ". Името й задава упоритостта за видоизменение на в този момент занемарения терен на тогавашния цех " Металокерамика " от чиято сграда умерено се рони жълтата мазилка. За контрастност, от другата страна на улицата е небезизвестният бляскав " Ресторант 101 ", свързван с Александър Сталийски.
Новият " Диамант " в " Червена звезда "
Проектът на " Артекс " е за жилищен комплекс с аптека, офиси, магазини, две равнища подземни гаражи. Максималната височина на етажността е 50 метра, като тя варира сред 8 и 14 етажа. Засега няма издадено позволение за градеж, само че има за планиране. Тя е от 15 февруари - по-малко от два месеца откакто градоустройственият проект е изменен със заповед на основния проектант. С нея се сплотяват няколко терена от имота на някогашния държавен цех " Металокерамика ", единият от които в миналото избран за жп терен, и се образува нов парцел от 7.4 дка с предопределение " за жилищно строителство, офиси, подземни гаражи ".
Реклама
Максималната разгъната застроена повърхност, която разрешават параметрите, отразени във визата за планиране, е 25.8 хиляди кв.м. Ако тя се " оползотвори ", ще е даже повече от тази на първия " Диамант " на " Артекс ", който е с РЗП малко над 24 хиляди кв.м.
Фотограф: Надежда Чипева
Параметрите са забележими от уеб страницата на Направление " Архитектура и градоустройство " (НАГ). От " Артекс " не дадоха отговор на " Капитал " какво в детайлности планува планът и не дадоха коментар по терзанието на обществеността в региона, че е липсвала бистрота при оповестяване на желанията.

Подобно на други огромни планове, и този разсънва гражданско неодобрение. Някои от деятелите, с които " Капитал " беседва, показват, че не са разбрали за желанията на вложителя в нужните периоди, което им е попречило да стачкуват. Те упрекват общината в липса на бистрота и в липса на отбрана на публичния интерес. Но съдейки по настроенията на хората от квартала, те не са изключително сюрпризирани, тъй като мястото от години се приготвя за строителство. Планираната постройка действително ще бъде заключителен щрих за
Бъдещата постройка на " Артекс " се планува след Ловния парк (при ул. " Трепетлика " ). Малко по-нагоре е някогашната " Гара Пионер ", насреща е комплекс " Диана ", а по ул. " Тинтява " една след друга следват първокласни здания. Източник: Гугъл Maps
Случаят с някогашната НПЗ " Червена звезда ", с която граничи ул. " Тинтява ", е типичен: с утвърждението на Общия организационен проект през 2009 година тогавашната индустриална зона става територия за високо строителство. Впоследствие целият регион, част от някогашната промишлена зона " Червена звезда ", п
Порутените здания на предходното " Металокерамика " се намират на ул. " Незабравка " в непосредствена непосредственост до " Диамант ". Фотограф: Надежда Чипева Реклама
Инвеститори като " Артекс ", BLD, " Бигла III " и други са основали нещо като дребен съвременен квартал. А местоположението, определена за новото строителство на " Диамант III " в този момент, е изключително атрактивна - на метри се намира първата част от планувания, както и пл Наблизо е и Ловният парк. Това подвига цената на бъдещите парцели. В момента да вземем за пример подготвени жилища в другите здания на " Артекс " по ул. " Тинтява " се продават за цени 2905 лева./кв. м за четиристаен и 2974 за тристаен, по данни от уеб страницата ocenime.bg.
От другата страна (откъм Ловния парк) общината има проекти да обособи т. нар " Зелен кръг ", като върху зеления терен се планува и детска градина Фотограф: Надежда Чипева Общият организационен проект и вероятните вариации
При сходно огромно строителство постоянно поражда въпросът по какъв начин е разрешено. А отговорът и в тази ситуация е общоприет - основанието е Общият организационен проект, който планува тази зона да е с оптимални параметри за строителство (т. нар СМФ). И откакто проектът, който е със статут на закон, разрешава това, ориста на терена мъчно може да се промени.

" Съгласно Общия организационен проект, парцелът попада в устройствена зона с изключително високи оптимални параметри на компактност и активност на застрояване - без ограничаване във височината. Все отново в процеса на разработване и одобрение на обстоен организационен проект способният орган не е задължен да приложи оптималните параметри на застрояване, а може да наложи и по-ниски, както се е случвало нееднократно на други места ", изяснява общинският консултант от " Демократична България " Борис Милчев.

В случая административната интервенция, наподобява, по-скоро е бетонирала опцията за огромното строителство с одобряването на проекта. Според IT специалиста и цивилен деятел Боян Юруков огромният комплекс е станал вероятен с помощта на градоустройствената заповед на основния проектант Здравко Здравков. С нея се трансформира Подробния организационен проект и няколкото парцела на територията на тогавашния цех " Металокерамика " се сплотяват в един. Заповедта планува изтриване на остарялото предопределение на един от парцелите " за жп терен " и формиране на нов парцел. Предишното предопределение на парцела е с отреждане за ниско строителство " до 10 метра ", съгласно кадастъра.
" Така се нарушава стандартът на хората, към този момент закупили жилища в региона ", споделя Филип Симеонов, създател на групата " Зелен Дианабад "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР