Задръствания и основни булеварди без никакъв дим? Към това се

...
Задръствания и основни булеварди без никакъв дим? Към това се
Коментари Харесай

Кога ще изчезнат автомобилите на дизел и бензин?

Задръствания и съществени булеварди без никакъв пушек? Към това се стремят бранителите на електрическите коли и някои страни към този момент дефинираха краен период, с цел да го реализиран.

Англия стана следващата страна, която през вчерашния ден се причисли към самодейността. Правителството обявви проект на стойност 3.9 милиарда $ за възстановяване на качеството на въздуха, който включва и възбрана за колите и микробусите с бензинов или дизелов мотор от 2040 година

Предложението обаче би трябвало да бъде сложено на разискване. То е резултат от решението на съд, който постанови в интерес на природозащитниците. Те упрекнаха държавното управление, че не взема задоволителни ограничения, с цел да се вмести в рестриктивните мерки за замърсяване, наложени от Европейски Съюз.

В началото на месеца Франция разгласи сходна мярка. Правителството на Еманюел Макрон има план да наложи несъгласие върху продажбите на коли, които се движат с въглеводороди.

Целта му е страната да се освободи от въглеродите през 2050 г, т.е. да не повече създава въглероден диоксид, в сравнение с може да всмуква атмосферата. Тази цел се споделя и от Англия.

Залагане на електричеството

Това не са единствените страни, оповестили желанията си да слагат краен период за бензиновите и дизеловите коли и да заложат на електрическите коли.

Миналата година Норвегия си сложи цел през 2025 година 100% от продажбите на коли да дават отговор на електрически или хибридни модели, макар че това не включва никаква открита възбрана.

Сходни ограничения се разискват необятно в Индия и Холандия. Идеята беше стартирана и в други страни, като Китай и Германия, макар че за момента няма изгледи скоро да се материализира. Във всички тези страни претекстът е един и същи – понижаване на замърсяването.

Въпрос на здраве

Някои държавни управления гледат на казуса като въпрос на живот и гибел. Говорител на английското държавно управление дефинира неприятното качество на въздуха като „ най-големия риск за околната среда “. Около 40 000 британци умират прибързано всяка година поради нездравословните частици в атмосферата.

В страни, като Индия, цифрата доближава 1.1 милиона души, сочи проучване от началото на годината на американските институти Health Effects Institute и Institute of Health Metrics and Evaluation. Китай е най-големият замърсител на въздуха в света и не е чудно, че в огромните й градове хората носят маски, с цел да се предпазят от замърсяването.

Но мнозина се питат дали задачите, които си слагат тези страни, са реалистични.

Субсидии

Покупките на електрически коли във Англия доближават едвам 4% от общия брой на продаваните коли всяка година. Достигането на този непретенциозен % до 100% единствено за 23 години наподобява предизвикателна задача.

Положението във Франция е сходно – единствено 1.2% от колите, които се продават, са електрически, а 3.5% са хибридни. Правителството призна, че ще би трябвало да отпусне дотации на хората с по-ниски приходи, с цел да заменят най-замърсяващите въздуха коли.

Англия в началото отхвърли опцията да отпусне помощи, защото смята, че дотациите от този тип в предишното са посочили неприятно съответствие сред качество и цена.

В Норвегия сякаш ситуацията е най-лесно. Страната реализира най-голям напредък на продажбите на електрически автомобили, които през юни доближиха рекордната цифра от 42% от новорегистрираните коли.

Марки като Tesla способстваха за увеличението на известността на електрическите коли в последните години, само че наподобява съществува бездна сред това, което човек желае да купи, и това, което може да си разреши.

Цената е едно от най-големите неудобства, защото електрическите коли костват повече, в сравнение с колите, които се движат с бензин или дизел.

Към това се прибавят и други условия, като дефицита на станции за зареждане, спрямо огромната мрежа от бензиностанции и по-малката автономност, която предлага електричеството, спрямо хидрогоривата, които разрешават да се кара повече време.

Но автомобилната промишленост си взе записка и производители, като Renault и Volkswagen, усилиха производството на електрически автомобили. Volvo направи още една крачка напред и разгласи този месец, че от 2019 година ще създава единствено коли с нулеви нездравословни излъчвания.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР