Задлъжнялостта на българите към банките намалява, но расте тази към

...
Задлъжнялостта на българите към банките намалява, но расте тази към
Коментари Харесай

Все повече българи задлъжняват към фирмите за бързи кредити

Задлъжнялостта на българите към банките понижава, само че пораства тази към компаниите за бързи заеми и за доставка на ток, вода и парно. Това демонстрира разбор на Асоциацията на колекторските организации в България (АКАБГ) за първите шест месеца на годината, съобщи в. Сега .
Според него делът на просрочените отговорности на жителите към компаниите за бързи заеми е повишен на 20% при 18% за първото полугодие на 2018 година От 1% на 5% пък се е нараснал делът на неплатените в период сметки за комунални услуги. Ръст от 15 на 17% се регистрира и на отговорностите към мобилните оператори.
Като цяло обаче броят на хората с просрочени задължения понижава през тази година. През първото полугодие длъжниците, предадени на компании за събиране на вземанията, са били 570 хиляди души, а година по-рано са били 636 хиляди, оповестиха от АКАБГ. Това, че са дадени на " събирачи на задължения ", значи, че тези консуматори не са плащали вноските и сметките си повече от три месеца.
Чувствително е понижен и трудносъбираемият дълг, предоставен на колекторските организации. След миналогодишния спад в този момент за първите 6 месеца на 2019 година понижението е с 38% - от 743 млн. лева за първото полугодие на 2018 година на 464.3 млн. лева за първите шест месеца на тази година. Така междинният дълг на потребителите, който предходната година доближи 1162 лева, в този момент към този момент е 815 лева
Според Райна Миткова, ръководител на АКАБГ, аргументите за усъвършенстваната обстановка със задлъжнялостта на популацията са сложни. " От една страна, през последните години кредиторите трансформираха политиката си и все по-често прибягват до ранна продажба на неприятните си портфейли, най-много банките. От друга страна, макроикономическата среда се усъвършенства - потребителите са по-платежоспособни, по-сигурни в приходите си и се стремят да погасяват отговорностите си в точния момент. Не е за занемаряване и различен факт - финансовата просвета на българите се усъвършенства. Те от ден на ден схващат, че неплащането носи само негативи за тях, което ги кара да бъдат по-стриктни и да запазят положителното си кредитно досие ", разяснява Миткова.
Тези наблюдения изясняват за какво делът на просрочените отговорности към банките, предадени за събиране на колекторските компании, пада от 54% на 49% за последната година. Въпреки това банките остават най-големите кредитори на жителите.
При междуфирмената задлъжнялост също се следи сериозен спад в размерите и повишаване на редовността на заплащане - най-висока от 6 години насам, показаха от АКАБГ. Това е наклонност в цяла Европа, където по-голям % от фактурите се заплащат в точния момент спрямо миналата 2018 година У нас 77% от издадените фактури също се заплащат в точния момент през актуалната година при 76% през предходната.
Повишението на длъжниците с " бързи " заеми пък се изяснява с профила на потребителите на този съответен артикул, който на процедура не се изменял съществено във времето.
Без смяна е профилът и на средностатистическия дебитор - млад мъж към 30-годишна възраст, със приблизително или висше обучение, работещ на трудов контракт. Тази година доминират длъжниците от Благоевград и Варна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР