Задава ли се пред България възможност за спирала от избори

...
Задава ли се пред България възможност за спирала от избори
Коментари Харесай

Проф. Росен Стоянов пред ФАКТИ: В момента се случва логичното - превъртане на системата

Задава ли се пред България опция за серпантина от избори за нов парламент? Ще поемат ли партиите отговорност в този тежък миг, тъй като в действителност ще се получи нагнетяване на избори - идват локалните следващата година, а по-късно и европейските… Пред ФАКТИ приказва проф. Росен Стоянов, който е учител в Нов български университет по Комуникационни модели и практики, Въведение в политическите връзки, Политически информационни практики, Медии и политика, Управление и организация на спортни събития, Политическа реклама и ПР.

- Проф. Стоянов, за какво тематиката за промяна на формата на ръководство и така нататък президентска република, стартирана от Слави Трифонов, по този начин завладя обществото?
- Подобни тематики постоянно притеглят публичното внимание заради своята прекаленост, само че и заради своята злобадневност. Когато в общественото пространство се заприказва за съществена смяна, за катурване на до момента годното, за кавга с всички корумпирани политици, да вземем за пример, това безусловно отключва и любознание, и реакции, и интерес. Но и опция да си в медийното пространство, да получиш ефирно време, с цел да защитиш тезата си, т.е. това си е чиста проба част от политическата акция. Съвсем различен е въпросът дали има учредения за сходни промени, дали това е методът, дали в този момент е времето и така нататък

- Как да гледаме на това. Като на следващата политическа дъвка или като на нещо по-сериозно?
- Във всеки случай българските жители имат правото да предизвикват и да са част от сходни форми на политическо присъединяване. Разбира се, при съблюдаване на законовите условия и то такива, каквито са годни към съответния миг. Така или другояче, обаче, на всички, които са срещу прокламираната концепция, ще им се наложи да вземат участие в акцията, предхождаща вероятно допитване до народа. Така че смятам за обикновено просто с лека ръка да отхвърлим правото за осъществяване на сходна самодейност. Само с присмиване и насмешки в обществените мрежи няма да може да се надделее в възможен избор по тематиката.

- Реално това е мъчно осъществимо, само че провокира развълнуван спор?
- Засега единствено притегля внимание и постановява заемане на позици от така наречен обществени представители. Има време, в което ще се реализира възможната гореща фаза на политическо говорене и дебатиране по тематиката. Въпросът е по кое време ще стане това? Все отново допускаме и втори изключителни избори при започване на идната година, а в края на 2023-а ни чакат и локални избори, през 2024-а ще има и избори за Европарламент. Календарът се насища...

- Факт е и това, че партиите някак губят интереса на хората, а това води до доста политически субекти в Народното събрание. Респективно това води до обединения, взаимни отстъпки и така нататък И видяхме какво става накрая…
- В момента се случва разумното - приплъзване на системата, предоставящо време и опция за преконфигуриране на съответните предизборни обединения, преформулиране на целите на политическите партии, както и появяването на нови лица, хрумвания и политически платформи. Нормално за демократичния развой. От друга страна е въпрос на нарочна интерпретация дали ще тълкуваме този развой като спекулиране, или като нещо закономерно в търсене на по-добрата за обществото ни опция.

- И това идва на фона на всичките ни рецесии, които са към нас?
-Да, само че въпреки всичко има неща, които можем да направляваме, и такива, които не можем. В случая би трябвало да предположим, че нагнетяването на в допълнение напрежение в системата е умишлен ход. Дано основателите на тази концепция да си дават действителна визия за следствията от това свое деяние в средносрочен и дълготраен проект.

- Има ли разлика сред политическите послания и популизма? Вече сме в кампания…
- Всъщност популизмът се основава на изключително ярки политически послания - лесни за артикулиране, елементарни в същността си и лесни за схващане. Историята демонстрира, че сходни акции, учредени на напълно националистически или популистки тези, в последна сметка довеждат или до публичен провал, или до изпадане в забвение на техните създатели.

- Ставаме очевидци и на това по какъв начин дребни партии отхвърлиха да вземат участие във вота, очаквайки нови избори. Как гледате на това?
- Лично аз избирам сходни забавни, неординарни, истински и провокативен ходове, за сметка на упоменатите към този момент популистки техники. Разбира се, поръчката на тези политически субекти е това да е единствено стъпка в продължение на тяхната бъдеща политическа интензивност, само че времето ще покаже.

Бел.ред.

Убеден съм, че в случай че влязат в Народното събрание, депутатите от Има Такъв Народ ще се борят за президентска република по този начин сърцато и безрезервно, както в предходните три Народното събрание се бориха за мажоритарна изборна система.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР