Задържано е част от ръководството, в това число и председателят

...
Задържано е част от ръководството, в това число и председателят
Коментари Харесай

Подробности за арестите в ДАБЧ ще има най-рано в сряда

Задържано е част от управлението, включително и ръководителят и основният секретар на Държавна организация за българите в чужбина (ДАБЧ). Това съобщи заместник-главният прокурар Иван Гешев, който дружно с Антон Славчев, зам.-председател на КПКОНПИ, направиха малко изказване във връзка хода на следствието в ДАБЧ, съобщи БГНЕС.
Гешев посочи, че следствието продължава и сега. Подробности ще бъдат дадени най-рано в сряда 31 октомври. Води се наказателно досъдебно произвеждане на спецпрокуратурата, взаимно с КПКОНПИ.
Става дума за проведена незаконна група, занимаваща се с длъжностни, документни измами и подкупи, акцентира Гешев. Според него се проверяват 20-ина души.
Припомняме, че тази заран Специализираната прокуратура влезе в Държавната организация за българите в чужбина по съмнения за корупция. Председателят на организацията Петър Харалампиев, за който към този момент публично е декларирано, че е арестуван, е разследван за продажба на неистинен документи за български генезис на жители основно на Украйна и Молдова за сумата от 5 хиляди евро броя.
Още в 07:44 часа сутринта пресцентърът на прокуратурата осведоми, че следователи от СО-СП на Специализирана прокуратура правят процесуално следствени дейности на адреси в София, Кюстендил и Плевен - претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на очевидци в границите на формирано досъдебно произвеждане за осъществени закононарушения по член 321,301,308,282 Наказателен кодекс. Разследването е обвързвано с активността на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) с ръководител Петър Харалампиев. Разследването е почнало по сигнал, получен в Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално имущество, преди към четири месеца.
На място в централния офис на Агенцията, който се намира в постройката на президентството, влязоха проверяващи следователи, чиновници на Комисията за противопоставяне на корупцията, дойде екип и на криминалистична лаборатория.
Според Наказателния кодекс член 321 се отнася за формиране и управление на проведена незаконна група, санкционира се с отнемане от независимост от три до 10 години; член 301 - за рушвет, което се санкционира с отнемане от независимост до шест години и санкция до пет хиляди лева; член 308 - документни закононарушения (подправка на документ се санкционира с отнемане от независимост до три години) и член 282 - закононарушения по работа (лишаване от независимост до пет години или пробация).
В групата с изключение на представители на Агенцията за българите в чужбина имало и медиатори, които намирали хора, искащи да получат българско поданство, без обаче да имат български корени. По информация на БНР точно поради тези медиатори с изключение на в София, са били направени и обиските в Плевен и Кюстендил. Търсели са се хора от Украйна, Молдова и Македония, на които са били издавани неистинен документи за българския им генезис. Така, без да имат право на това, те са получавали българско поданство и свободно придвижване на територията на целия Европейски съюз. Тепърва ще се пресмята каква е генерираната облага, както и какъв брой жители на Украйна, Македония и Молдова непозволено са получили българско поданство.
Петър Харалампиев пое управлението на Агенцията през май 2017 година. Преди това, от декември 2014 година до май 2017 година, той бе заместител регионален шеф на област София, а преди този момент изпълнителен шеф и член на Управителния съвет на фондация „ Българе “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР