Задържаният за тероризъм е бил високо в йерархията на ИДИЛ.

...
Задържаният за тероризъм е бил високо в йерархията на ИДИЛ.
Коментари Харесай

Задържаният за тероризъм у нас бил високо в йерархията на Ислямска държава

Задържаният за тероризъм е бил високо в йерархията на ИДИЛ. Това разгласи представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова.Както е известно през вчерашния ден съдът в Хасково постанови Науфал Захри да остане за 90 дни в ареста - интервал, в който да се уреди екстрадицията му в Мароко, откъдето са го пуснали за търсене като член на „ Ислямска страна ".
Мароканецът е носил в себе си 5 подправени персонални документа, добави Румяна Арнаудова и разясни, че се твърди се, че той е бил пълководец в ИДИЛ. Захри е влезнал у нас нелегално на 13 януари. Хванат е дружно с други 26 сирийци край свиленградското село Сладун.
„ При инспекцията на петте документа, които е носел и най-много от сирийският му паспорт е открито, че е търсен от Интерпол. До през вчерашния ден, когато Хасковският съд гледа мярката на мароканеца, той е обитавал в център от затворен вид като предварителна защита да не избяга ".
Румяна Арнаудова обясни аргументите, заради които Науфал Захри е търсен и кои са доказателствата, че принадлежи към структурите на "Ислямска страна ".
„ Още на 13 януари група от 27 непознати жители са навлезли през територията на България не през избраните за това места, т.е. през така наречен зелена граница. Патрулите са ги открили в 8:30 ч. Лицата са били арестувани, измежду които 6 мъже, 6 дами и останалите са деца. Веднага са били изпратени в центъра в Харманли, където е почнала инспекция на всички тези лица. 26 от лицата, които съставляват между тях родственици, дружно с техните деца, са подали незабавно заявление и са поискали да получат филантропичен статут. Само едно лице не е подало такова искане и във връзка с него и на другите лица са осъществени общоприетите инспекции ", съобщи Арнаудова.
Тя разясни, че арестуваният през вчерашния ден от Окръжния съд в Хасково е носил в себе си, само че не се е легитимирал и е имал 5 разнообразни документа за идентичност - сирийска персонална карта, сирийски паспорт, испанска персонална карта, документ за фамилно състояние, както и сирийско удостоверение за ръководство на МПС.
„ В момента, в който българските служби откриват, че сирийския паспорт е разгласен за търсене от Интерпол. Изпратена е фотография на лицето в Интерпол - фотографията, която стои в неистинските документи. Установено е, че всички тези документи са фалшифицирани, те са преработени. Бланките са истински, само че фотографията на лицето е друга от тази, която би следвало да се намира на тези документи ", сподели представителят.
„ В рамките на това интернационално съдействие, което са открили българските управляващи е направена и така наречен лицево-идентификационна информация, защото лицето по външни белези е било оповестено за търсене и в ШИС и в Интерпол. Едва, когато се открива изрично, че това е лице, което се търси от мароканските управляващи, тогава е била издадена заповед за задържане и е била изпратена на българската прокуратура.
След всички процедури по определяне на самоличността на лицето и откакто Интерпол ни уведомява, че се търси за тероризъм, ВКП в петък разпореди задържане на лицето за 72 часа. Според заповедта, която ние сме получили на български език, лицето се търси за сформиране на група и подготовка за осъществяване на терористични дейности, незаконно потребление и владение на огнестрелни оръжия в границите на учредителен план, целящ да посегне на националната сигурност и публичния ред в Мароко, проведено всеобщо присъединение към терористична организация, приемане на образования, набиране на средства, както и набиране на огромни групи от хора, които да се причислят към "Ислямска страна ".
На 5 и 6 февруари в съда в Ал Рияд са били разпитани двама съидейници, съратници на лицето, което сме задържали и те също свидетелстват за това, че той е извънредно предан член на "Ислямска страна " и че е подпомагал напълно активността на тази терористична организация, употребявайки личните си умения на монтьор. Според техните показания, лицето е задоволително високо в йерархията на "Ислямска страна ", защото демонстративно е носел муниции и голям брой гранати, демонстративно е носел и колан за самовзривяване. Така, че явно той е сериозна част от тази организация ", акцентира Арнаудова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР