Задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, както

...
Задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, както
Коментари Харесай

Евродепутатите от ЕНП: Опитват се да унищожат опозицията в България /видео/

Задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, както и обиските в домовете им, са в прорез с върховенството на закона, е заключението на евродепутатите, взели участие в проучвателна задача в България в понеделник. Те ще зададат въпроси на Европейската комисия, свързани със законосъобразността на случилото се. Това се споделя в позиция, публикувана от пресценъра на ЕНП в известие до медиите, написа Tribune.

Евродепутатите Моника Холмайер – ръководител на Комисията по бюджетен надзор на Екологичен потенциал и Йерун Ленарс – представител на Групата на ЕНП в Комисията по цивилен права, правораздаване и вътрешни работи се срещнаха в понеделник в София с водача на ГЕРБ Бойко Борисов, както и с основния прокурор Иван Гешев, с премиера Кирил Петков и с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Заключението им е, че задържанията и обиските не са в сходство със законодателството и с върховенството на закона.

“Не е добре, в случай че някой се пробва да наруши законодателството и след това да каже: “Нарушавам законодателството, нарушавам върховенството на закона, тъй като желая да защитя върховенството на закона. ” Ако желаеме да защитим върховенството на закона, всички ние би трябвало да действаме в сходство с върховенството на закона ”, сподели Моника Холмайер и добави, че е била смаяна от обстоятелството, че човек, упрекнат в съществени закононарушения, се явява очевидец. “Трите арестувания и обиските не бяха в сходство с върховенството на закона на Европейския съюз, не бяха в сходство с българското законодателство ”, акцентира Холмайер.

Йерун Ленарс също удостовери незаконосъобразността на задържанията и обиските и сподели, че е имало потребност събраната от евродепутатите информация да бъде оценена и разисквана в Брюксел.

“Една политическа мощ в държавното управление се пробва да унищожи опозицията и да каже, че предходното държавно управление е отговорно за корупцията ”, добави Моника Холмайер.

Двамата евродепутати оповестиха също, че Европейската прокуратура би трябвало да работи умерено и без интервенция от страна на българското държавно управление.

Йерун Ленарс – представител на Групата на ЕНП в Комисията по цивилен права, правораздаване и вътрешни работи:

„ Беше доста значимо да отидем в София, да повдигнем някои въпроси за задържането на водача на опозицията за 24 часа без каквато и да е законова заповед, без намесата на арбитър или прокурор. Заради това беше доста значимо да отидем в София, да повдигнем тези въпроси, да потърсим изясненост, само че също ни трябваше време да оценим тази информация. Получихме доста информация – и устно, и документално и в случай че взимаш насериозно върховенството на закона, би трябвало също по този начин отделиш време, с цел да оцениш тази информация, да я смелеш, да я обсъдиш с сътрудниците тук и едвам по-късно да правиш изказвания.

Мисля, че от информацията, която получихме, става доста ясно, че процедурата, с която Бойко Борисов и останалите бяха арестувани за 24 часа не е в сходство с върховенството на закона. Фактът, че и в този момент няма последвала правосъдна заповед, която да оправдае задържането, към този момент приказва доста. Мисля, че е доста значимо държавното управление в България да вземе доста на съществено върховенството на закона и да съблюдава върховенството на закона. “

Моника Холмайер, ръководител на Комисията по бюджетен надзор:

Бах доста заинтригувана, доста загрижена, когато чух, че са арестувани трима души. Първо Бойко Борисов – в този момент опозиционен водач, както и някогашният финансов министър и пресаташето. Бях удивена от този тип задържане. Нашата група, Манфред Вебер, взеха решение, че е належащо да се направи проучвателна задача, която да изследва какво се е случило и да донесе цялата информация в Европейския парламент.

Когато пристигнахме в София получихме доста информация и скоро разбрахме, че процедурата по задържане не е в сходство с българското законодателство, нито с европейското господство на закона. Това е повода за извършените няколко диалога, с цел да уточним дали процедурата по задържане на тримата и обиските в техните домове, са били в сходство със законодателството. Сега е доста ясно, че задържанията и обиските не са в сходство със законодателството, не са в сходство с върховенството на закона. Ето за какво ще задам доста въпроси на Европейската комисия.

Мисля, че е належащо да се изследва този тип процедура. Всички ние желаеме да има битка с корупцията, само че не желаеме да се политизира битката с корупцията. Една политическа мощ в държавното управление се пробва да унищожи опозицията и да каже, че предходното държавно управление е отговорно за корупцията.

Корупцията е доста сериозен въпрос и това значи, че – първо – ние не желаеме някой да се намесва по противозаконен метод в следствията на европейския прокурор. Европейският прокурор би трябвало да има опцията да проверява всички каузи, да не се основават разкази, да няма интервенция на българското държавно управление, да няма политизиране на следствията.

Второ, чакам всеки да взе участие в битката с корупцията, само че да се следват разпоредбите, да се следва законодателството. Не е добре, в случай че някой се пробва да наруши законодателството и след това да каже: “Нарушавам законодателството, нарушавам върховенството на закона, тъй като желая да защитя върховенството на закона. ” Ако желаеме да защитим върховенството на закона всички ние би трябвало да действаме в сходство с върховенството на закона.

Българското държавно управление би трябвало да работи в сходство с българските закони. За мен е обезпокоително, че вътрешният министър – служителите на реда – могат да създадат претършуване без съдийско позволение, без да осведомят генералния прокурор или правосъдната система. За мен това е доста необичайно развиване. Ще проучваме всички обстоятелства и ще проучваме информацията, която ще получим от Европейската прокуратура, когато следствията приключат.

И последно – бях смаяна, че някой, упрекнат в съществени закононарушения, се явява очевидец. Мисля, че Европейската прокуратура би трябвало да свърши работата от европейска страна, а българското държавно управление би трябвало да предприеме законни дейности и би трябвало да обясни националните случаи на корупция по легален метод, по метод, който е в сходство със стандартите на върховенството на закона в Европа. Трите арестувания и обиските не бяха в сходство с върховенството на закона на Европейския съюз, не бяха в сходство с българското законодателство.



Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР