Задържаха жената, заложила бомбата в центъра на Истанбул. При взрива

...
Задържаха жената, заложила бомбата в центъра на Истанбул. При взрива
Коментари Харесай

Задържаха жената, заложила бомбата в центъра на Истанбул, Турция обвинява ПКК

Задържаха дамата, заложила бомбата в центъра на Истанбул. При гърмежа починаха шестима души, а над 80 бяха ранени. Двама са с заплаха за живота, петима са в интензивно поделение, а 55 от ранените са изписани от болничното заведение. Няма потърпевши българи, удостовери в " Денят стартира " генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев. Днес бул. " Истиклял " още веднъж е отворен за пешеходци, а на мястото на детонацията е комплициран фундамент, където хората могат да оставят цветя.
Прочетете още
Турската полиция популяризира видео от ареста на обвинената извършителка на нападението в Истанбул. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу заяви, че разпореждане за офанзивата е било издадено от Кобане - сирийски град с кюрдско население близо до турската граница, а нападателката е влезнала в Турция от различен сирийски град - Африн. Сойлу уточни кюрдите от ПКК за виновни за нападението.

" Лицето, което стои зад случая и остави бомбата, беше арестувано от екип на истанбулската полиция. По-рано към 21 души също бяха задържани. Нашето умозаключение е, че отговорността е на терористичната организация ПКК ", съобщи Сюлейман Сойлу, министър на вътрешните работи на Турция, съобщи Българска национална телевизия.

Нападението беше осъществено през вчерашния ден следобяд на оживената основна комерсиална улица на метри от площад Таксим. Мястото е известно както измежду жителите на Истанбул, по този начин и за туристите. В тази част на мегаполиса се намират и голям брой дипломатически задачи.

" Към момента сигурно мога да кажа, че няма потърпевши български жители, както съгласно информацията от турските управляващи, доказано е и от заместител валията, по този начин и на дежурните телефони на генералното консулство. Мерките за сигурност постоянно са на едно положително равнище, само че съм уверен, че след този терористичен акт те ще бъдат в допълнение повишени ", добави Васил Вълчев, общоприет консул на България в Истанбул.

Истанбул нееднократно е бил цел на офанзиви от страна на кюрдски, ислямистки и леви бойци. ПКК неведнъж е упреквана за кървави набези на турска територия. Клон на организацията пое отговорност за двойните атентати пред футболен стадион в Истанбул през декември 2016 година, при които починаха 38 души и бяха ранени 155.

ПКК, която е считана за терористична от Анкара, е повода Турция да блокира участието на Швеция и Финландия в НАТО. Искането е двете страни да спомагат на Анкара в преследването на кюрдските придвижвания и поддръжниците им на тяхна територия.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР