Задължителните по новата програма за саниране на жилищните сгради енергийни

...
Задължителните по новата програма за саниране на жилищните сгради енергийни
Коментари Харесай

Идея в помощ на желаещите да санират жилища Енергийните пас...

Задължителните по новата стратегия за саниране на жилищните здания енергийни паспорти да се издават за сметка на Общината или на инвеститорите - такава концепция обмислят от локалната власт в Пазарджик. Кметът на града Тодор Попов я показа пред публицисти през септември, а евентуално тя ще бъде наранена по-обстойно и на идната през днешния ден осведомителна среща по тематиката.

Разговорите за процедурата " Подкрепа за стабилно възобновяване на жилищния сграден фонд " стартират довечера от 18:30 часа в зала " Маестро Георги Атанасов ". Очаква се мощен интерес, защото доста от към този момент подалите заявки за саниране притежатели още чакат финансиране, не липсват и хора в подготвеност да подадат документи. В срещата могат да вземат участие както ръководители на сдружения на етажната благосъстоятелност, по този начин и други представители на многофамилни жилищни сгради.

" Факт е, че нито една постройка няма енергиен паспорт - разяснява кметът Тодор Попов. - Макар към момента да не се знаят дефинитивни параметри на Плана за възобновяване, се чака да има планувани 1,4 милиарда лева за енергийна успеваемост на здания. От всички здания, които през 2016 година аплайваха, нито една няма енергиен паспорт. Управляващите споделят: до март който внесе енергиен паспорт, ще получи 100% финансиране, по-късно - 80%, а останалите 20 - от хората. Това значи, че нито един блок няма да бъде саниран. 80 на 100 от жителите на тези блокове са пенсионери, обществено слаби или хора без финансови благоприятни условия. Затова ще търсим един по-гъвкав метод, който да ни разреши да сключим със притежателите на жилища контракт, който да ни разреши ние да създадем обследването за наша сметка или за сметка на вложителя. И оттова нататък да се направи ЕСКО контракт, като тези разноски се заплащат от икономиите. Така ще имаме блокове, които можем през февруари да подадем за 100% финансиране по програмата. "

Дали санирането ще продължи, не зависи обаче единствено от локалната власт. Все още има много неясноти по новата стратегия. Знае се, че в нея ще бъдат планувани и средства за публични здания за произвеждане, търговия, услуги. Все още обаче не са оповестени дефинитивни правила за кандидатстване и критериите, на които би трябвало да дават отговор обектите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР