Задължителна рехабилитация след освидетелстване от ТЕЛК предлага Министерството на труда

...
Задължителна рехабилитация след освидетелстване от ТЕЛК предлага Министерството на труда
Коментари Харесай

Предложение: След ТЕЛК да следва задължителна рехабилитация

Задължителна рехабилитация след освидетелстване от ТЕЛК предлага Министерството на труда и обществената политика. Идеята на ведомството е заложена в концепцията за реформиране на системата за експертиза на работоспособността, на база на която ще се отпускат инвалидни пенсии.

От 2019 година болните служащи ще минават през две комисии – здравна и обществена. При първата ще се дефинира степента на увреждане на чиновниците, а при втората ще се издава експертиза на работоспособността, т.е. ще се дефинира дали чиновниците могат да продължат да работят макар болестта си, оповестява " Монитор ".

В новите районни комисии за експертиза на работоспособността (КЕР) ще вземат участие лекари по трудова медицина, а при нужда и невролози, ортопеди и рехабилитатори и психолози. Оценката на работоспособността ще се издава въз основа на отпусната здравна експертиза и без персонална среща. В случай на подозрение специалистите от новите обществени комисии обаче могат да изискат спомагателни проучвания.

Издаването на оценката за продуктивност ще става за не повече от 2 месеца. „ С оглед избягването на корупционен напън, лицето не взаимодейства с комисията или нейни представители до явяването си за освидетелстване “, се споделя в концепцията на общественото министерство.

След като експертиза за продуктивност бъде издадена за пациентите има няколко разновидността. Първо, службата по трудова медицина ще ревизира дали служащият може да продължи да извършва отговорностите си при остарелия си шеф. В случай че заболяването му пречи да продължи да извършва отговорностите си, ще се търси опция служителят да бъде трудоустроен на друга позиция в предприятието. В случай че и двата разновидността са невъзможни, пациентът се насочва към Агенцията по заетостта. Там специалистите ще посредничат на нуждаещия се да откри подобаваща работа или ще го насочат към квалификационно образование. През това време дирекциите „ Социално подкрепяне “ ще търсят благоприятни условия заболелият да стартира рехабилитация или да получи подобаващи обществени услуги.

Последният стадий е, когато Национален осигурителен институт на база на експертизата за продуктивност реши дали служителят има право на инвалидна пенсия.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР