Задълбочаващата се демографска криза в страната и увеличаването на заплатите

...
Задълбочаващата се демографска криза в страната и увеличаването на заплатите
Коментари Харесай

Демографска криза и заплатите води до незаети места в армията

Задълбочаващата се демографска рецесия в страната и увеличението на заплатите в бизнеса докара до настоящ некомплект от военнослужещи, оповестяват от Министерство на защитата (МО) за Българска телеграфна агенция.

През 2022 година и началото на 2023 година са оповестени общо 29 състезанието за приемане на военна работа за попълването на 1984 длъжности за военнослужещи. Резултатите към днешна дата демонстрират, че са признати 698 души и не престават състезанията за 732 длъжности.

Предизвикателствата пред ръководството на човешките запаси както в народен мащаб, по този начин и в частност в Министерството на защитата, се дефинират от редица фактори, като тези с най-голямо въздействие са демографският срив в България, подвижността на човешките запаси и проблемите с набирането и подбора на персонален състав, изясняват от ведомството.

Проблемът

Проблемът с некомплекта на военнослужещите в Българската войска беше тематика и на разбора на началника на защитата адмирал Емил Ефтимов за положението и подготовката на Въоръжените сили през 2022 година, който беше показан през февруари. Тогава адмирал Ефтимов акцентира, че няма смисъл от модернизационни планове, в случай че не може да бъде обезпечен квалифициран и стимулиран човешки запас. Президентът и висш главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев разяснява, че с изключение на дефицита на хора, проблем е и свръхнатовареността на персоналния състав.

Увеличаващият се некомплект на военнослужещите още в този момент би трябвало да получи доста съществено внимание, уточни тогава министърът на защитата Димитър Стоянов. По думите му с изключение на увеличение на възнагражденията, в кратковременен проект може да се търси подпомагане от общините за настаняване в детски градини, благоприятни условия за трети пенсионен дирек и други области на обществената политика.

Мерките
До момента са подхванати редица ограничения, ориентирани към превъзмогване на некомплекта и основаване на условия за по-висока мотивация на военнослужещите. Една от тях е повдигането на възрастта за приемане на военна работа до 40 години, прецизират от МО.

Своята роля за понижаване на некомплекта оказали и измененията в Закона за защитата и въоръжените сили на Република България (в мощ от 24.04.2020 г.), даващи опция на военнослужещите, които не са упражнили право на пенсия да служат с три години повече.

Проведената акция " Бъди боец " също има позитивна роля за повишението на броя на претендентите за приемане на военна работа. Принос имали и извършените разнообразни учения, тренировки и други мероприятия, отразени от медиите.

Основен прийом за набиране на военнослужещи е осъществяване на състезания. Чрез тях се одобряват на военна работа бойци (матроси), сержанти (старшини) и офицерски претенденти, както и офицери на длъжности от кариерна област " професионална ". Попълването на малко, само че значими длъжности от кариерна област " професионална " се прави и от приключилите образование стипендианти, както и курсанти в Академията на Министерство на вътрешните работи, обучавани за потребностите на МО.

Увеличава се интереса към военните учебни заведения

От Министерството на защитата регистрират повишен интерес при претендентите за образование като курсанти във висшите военни учебни заведения. Сигурната реализация след края на образованието води до това, че от ден на ден младежи припознават военната специалност и се образоват за офицери. Випускниците на висшите военни учебни заведения получават обезпечена реализация във Въоръжените сили на България, заемане на длъжности в структури като НАТО, Европейски Съюз или други интернационалните организации, присъединяване в интернационалните начинания, според одобрените задачи на Въоръжените сили и кариерно развиване в сходство с добитото обучение и подготовка, изясняват от военното министерство.

Предвижда се Министерството да направи разбор на профила на незаетите длъжности и да възнамерява ограничения за понижаване на некомплекта от военнослужещи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР