Зад всеки успял мъж стои една силна жена“ Често повтаряна

...
Зад всеки успял мъж стои една силна жена“ Често повтаряна
Коментари Харесай

10 музи зад руските литературни гиганти

„ Зад всеки съумял мъж стои една мощна жена “

Често повтаряна мисъл на Наполеон, която би могла да се приложи съвършено и в литературния свят. Някои от изброените по-надолу са били съпруги, други – любовници, трети – просто идеал. Всички те обаче потвърждават, че мястото на дамата в мислите на мъжа може да провокира шедьоври, даже и той да не го осъзнава.

Да погледнем обаче и през очите на тези дами, които са посветили живота си, с цел да бъдат нужната глътка въздух, опора или отмора на едни от най-великите съветски писатели. Те са били „ гръбнакът “, който да балансира летящата в пространството мисъл.

Част от тях са били освен домакини и съпруги, само че и стенографи, машинописци, редактори, откриватели, преводачи и даже издатели. Вижте 10 вдъхновения зад съветските литературни колоси.

1. Вера Набокова

 10 вдъхновения зад съветските литературни колоси

Логично е да стартираме с индивида, към който вият общоизвестни предубеждения: Владимир Набоков. Може да не сте осведомени с името и биографията му, само че съм уверена, че сте чували името/прозвището „ Лолита “. Палавата тийнейджърка, трансформирала се в нарицателно защо ли не: било то за златотърсачка, за перверзница, за прелъстителка или за безпардонно момиче.

Много хора прибързват със заключенията и постоянно „ съдят книгата по корицата “. Набоков е роден във авторитетно и аристократично семейство. Роднините са му министри, политолози и криминалисти. Животът му е прекомерно тежък, изпълнен с емигрантство, с цел да няма предпочитание с нещо да се опълчи на действителността.

Обратно на упованията, „ бащата “ на Лолита обича една жена до края на живота си. Вера Слоним е съветски бежанец в Берлин, където по това време живее и създателят. Женят се през 1935 година, а две години по-късно бягат със сина си във Франция поради еврейския генезис на Вера.

На Вера изискуем опазването на романа, който неведнъж е бил захвърлян в огъня от яростта на Набоков. Яростта, която се е дължала на погнусяването от света. Виждайки, че романът му е преведен на лют език, самият Набоков прави личен превод на британски език.

Вера е била неговият първи четец, неговият сътрудник, машинописка, архивар, преводач, редактор на доста от творбите му, управител и муза. Отдадеността ѝ към създателя се свързва в 52-годишен брак.

„ Ти пристигна в живота ми – не като някой, който идва на посещаване, а като някой, който идва в царство, където всички реки са чакали отражението му, а всички пътища, са чакали стъпките му. “

2. Наталия Гончарова

 10 вдъхновения зад съветските литературни колоси

Със сигурност сте чували името на Александър Пушкин. Ако не от някъде другаде, то от учителката ви по литература. Руският публицист оставя международно завещание в литературата. В персонален проект Александър Сергеевич става следващата жертва на любовта, която е по едно и също време и движещата мощ за музи.

„ Когато един мъж ви споделя, че е подготвен да почине за вас,
от време на време би трябвало да му повярвате. “

Среща Наталия Гончарова, когато тя е едвам 16-годишна госпожица. Страстта пламва в сърцата и на двамата и основава прочувствени писма, почтени за лауреат!

Любопитството и вниманието към брачната половинка му първоначално го вършат благополучен и надали не горделив, че точно той е брачен партньор на красива жена като Наталия. С времето в душата му обаче се зараждат злоба, ревнивост и нерешителност. Наталия е лъч светлина в живота на поета и негово неведнъж предусещане за шедьоври в най-различно естество.

Венчавката на Наталия и Пушкин е през 1831 година в московската черква. При размяната на халките, пръстенът на Пушкин пада на пода, а по-късно загасва неговата свещ. Пушкин пребледнява и споделя: „ Край – неприятни предзнаменования “.

Любовната история приключва със забърканото име на французина Жорж Дантес, двубой и съдбовна рана.

3. Анна Сниткина

„ Що е пъкъл? Страданието, че към този момент не можеш да обичаш “, споделя Фьодор Достоевски.

Произведението, което ги свързва е „ Играчът на рулетка “, оповестено през 1866 година Анна Сниткина е стенографка на Достоевски и е с 25 години по-млада от него. Романът „ Играчът на рулетка “ заема изключително място в живота на писателя: Достоевски избира за основна героиня познатия облик на някогашната си изгора – Аполинария, а го стенографира благодарение на бъдещата си брачна половинка – Анна.

Любовната история на Фьодор и Анна стартира като едно ново, несъмнено и практично начало. Анна обаче прави нещо, поради което остава до последно в сърцето на гения: жертва се неведнъж за фамилията. Залага бижутата и мебелите си, с цел да изплати дълговите на брачна половинка си, подхваща стъпката да заминат в Германия, прости пророците на Достоевски: алкохола, комара и задушаващата му ревнивост. Дарява го с деца, фамилно огнище, средства за музи, поддръжка, честност!

4. Надежда Манделщам

Осип Манделщам е нейният мъж. Той е съветски символист и става прочут със стихосбирки като „ Тристя “ (1922), „ Втора книга “ (1923) и „ Стихотворения “ (1928), които отразяват Първата международна война и Гражданската война в Русия.

След 1928 година руските издания стопират да печатат негови стихове, като неотговарящи на комунистическата идеология. Причината е антисталинистката му епиграма „ Живи сякаш, а не усещаме свойта земя “, написана през декември 1933 година Заточен е в лагер и поради изфабрикувани политически обвинявания.

Непубликуваните му стихове стигат до нас, с помощта на жена му – Надежда. Поставяйки живота си на заплаха, тя ги научава наизуст (било е невероятно по времето на ръководството на Сталин да бъдат съхранявани в писмен вид) и ги записва на хартия едвам през 60-те години на ХХ век. След това са изнесени незаконно от Съюз на съветските социалистически републики.

5. Лика Мизинова

„ Дните ми ще бъдат ли ясни, обединени,
Ще почина ли скоро, съсипвайки вътрешността си –
Знам единствено какъв е гробът…
Чувства, и песни, и мощ –
Всичко за е теб! “

Антон Павлович Чехов е имал много угризения в връзките си с дамите. Той не обича интриги и съмнителни връзки. Никога не се е изявявал в светлината на Дон Жуан. В живота му е имало малко романси. Въпреки че мнозина са били влюбени в него, Чехов постоянно е подхождал с нормална иронична интонация.

Най-пламенната му връзка е с младата Лика. Мизинова е на 19, когато Чехов я срещна през 1889 година (той е с 10 години по-голям). Тя е другарка на сестра му и млада учителка, която мечтаела да стане оперна певица.

От писмата сред Мизинова и Чехов са оживели 98. Тонът е прям и саркастичен, защото всеки от тях се пробва да открие еротичния подтекст под дадена задявка. Мизинова желае брак, само че в последна сметка осъзнава, че за Чехов трайното взаимно благополучие е или нещо, в което той не има вяра, или което вижда като прекомерно огромна опасност за свободата си.

Отказът му се дължи на една доста значима страна от характера: отговорността към всеки към него. Чехов е бил доктор и е бил наясно с краткостта на човешкия живот. А коварността му към Лика може би се е дължала на дълбоки усеща и здрав разсъдък! 

6. София Андреевна

Шеста в листата е брачната половинка на Лев Толстой, който не понасял пиесите на своя съотечественик Антон Чехов… Когато надникнем зад завесите на фамилния му живот, бихме определили положението като „ Война и мир “. Когато две прозорливи, дълбоки и колоритни души се свържат, се получава земетресение!

Не помни майка си и илюстрира нейния облик в главата си посредством описания на родственици. Като младеж той търси за себе си точно този женски блян – госпожица, която да наподобява на починалата му майка.

През август 1862 година, отивайки към дядо си, София стопира в Ясна поляна и там среща 34-годишния граф Лев Толстой. По това време тя е на нежната възраст от 18 години. На един пикник девойката пее и танцува и притегля вниманието на писателя.

Ражда му 13 деца, пет от които умират още като дребни. Освен майка на децата му, е лоялен негов асистент в работата: преписва ръкописите му, превежда, играе по едно и също време ролята на негова секретарка и на издател на творбите му.

В продължение на доста години интелигентната жена е лишена от удобствата на столицата, с които е привикнала в младостта си и възпитава децата си без гувернантки, напълно сама.

По подигравка на ориста литературния връх в кариерата на писателя – „ Ана Каренина “, слага завършек на брака им. Толстой изпада в душевна рецесия и стартира да живее като цялостен монах, което изяжда от вътрешната страна София и те се развеждат с доста различия.

7. Татяна Яковлева

 10 вдъхновения зад съветските литературни колоси

Най-дълбоката обич на руския стихотворец Владимир Маяковски се заражда в Париж. Татяна била желан модел, лице на Диор и фешън дизайнер. Талантливият, само че недодялан Маяковски и изтънчената, сантиментална Татяна нямат нищо общо. Свиреп, безумен, неотстъпчив, той я изплашил с необузданата си пристрастеност и нейното сърце остава „ равнодушно “ вечно.

Съкрушен и все по този начин бясно влюбен, той влага всички пари от парижките си постановки и изяви в пазаруване на цветя. Прави контракт с банка с изискване – няколко пъти в седмицата да ѝ изпращат букет цветя!

Татяна претърпява толкоз военни и интернационалните промени, с помощта на тях! Те ѝ служели като източник на приход по време на Втората международна война, да вземем за пример. През 30-те Маяковски умира, само че фразата „ От Маяковски “ – не.

8. Мария Андреева

 10 вдъхновения зад съветските литературни колоси

След раздялата с първата си брачна половинка – Катерина Воложина, благодарение на Антон Чехов, Максим Горки се среща с актрисата на Московския живописен спектакъл Мария Андреева. През идващите 16 години тя импровизирано е негова брачна половинка.

Заради работата на актрисата, двамата постоянно пътуват до Америка и Италия. Горки също така отглежда и възпитава Екатерина и Андрей, децата на актрисата от предходната ѝ връзка.

След настъпването на Революцията (1917г.), Андреева се ангажира от ден на ден с политически длъжности и затова обръща по-малко внимание на фамилията си.

В резултат през 1919 година двойката се разделя. Приятелството им обаче остава непокътнато, поради взаимните политически въжделения.

9. Айседора Дънкан

 10 вдъхновения зад съветските литературни колоси

Айседора Дънкан е родена в Сан Франциско. Детството ѝ е изпълнено с доста неустановеност, само че това ѝ води към пътя на танца. През 1921 година, след края на Руската гражданска война, Дънкан се реалокира в Москва, където се среща с известния стихотворец Сергей Есенин, който е 18 години по-млад. На 2 май 1922 година те се женят и Есенин я съпровожда на турне в Европа и Съединени американски щати.

По традиция в тези среди двамата имат къса, интензивна и извънредно необикновена връзка, която стартира през есента на 1921 година в художественото ателие на техен общ другар – художника Алексей Яковлев. Известната танцьорка остава очарована от младия стихотворец и макар че не приказва съветски език, тя се влюбва в него.

Владимир Ленин става обожател на нейния артистичен израз и, с помощта на него, тя отваря школа в Москва. Споделената артистична визия на Айседора и Сергей обаче се оказва незадоволителна, с цел да поддържа растежа на любовта им.

10. Наталия Дмитриевна

 10 вдъхновения зад съветските литературни колоси

Тя е втората брачна половинка на Александър Солженицин – съветски романист, посредством който обществеността отвън Съветския съюз научава за системата на руските лагери за насилствен труд.

Дядото на Наталия – Фердинанд Юриевич (1884-1943), е член на партията на социалистите-революционери. В продължение на година и половина преди нейното раждане е задържан и по-късно умира в ГУЛАГ.

През август 1968 година Наталия се среща със Солженицин. Оттогава тя става негов секретар, редактор и помощник във всичките му каузи и най-важното: майка на тримата синове – Ермолай (1970), Игнат (1972), Степан (1973). Тя съумява да редактира и издаде общо 30 тома.

Наталия е безкористна и работлива жена, която не лежи на славата на към този момент починалия си брачен партньор. Напротив, тя поддържа изтъкнат публичен живот с благотворителни действия. Създател на Фондация „ Солженицин “ (1974 г.), която има две крила в света: в Цюрих и Москва


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР