Зад рекордната година за първичните публични предлагания в Съединените американски

...
Зад рекордната година за първичните публични предлагания в Съединените американски
Коментари Харесай

Годината бе луда за IPO. Но сега акциите на тези компании падат

Зад рекордната година за първичните обществени предлагания в Съединените американски щати се крие една неприятна истина: две трети от фирмите, които станаха обществени тази година, се търгуват под цените на IPO-то, написа The Wall Street Journal.

През 2021 година фирмите набраха рекордни средства. Основателите на стартъпи и ранните вложители съумяха да завоюват от високите оценки. И през първите осем месеца на годината акциите на фирмите, които направиха IPO тази година, се покачваха. През ноември те се търгуваха приблизително с 12 % над първичната цена, по данни на Dealogic. Но към края на декември те паднаха с 9 % под цените от IPO-то.

Инвеститори, банкери и трейдъри показват две съществени аргументи за спада.

Първата е, че Федералният запас даде сигнал, че следващата година ще стартира да усилва лихвите, което пък провокира ликвидация в софтуерните акции. Привлекателността на голям брой IPO е, че фирмите някой ден може да стартират да носят големи облаги. Но това може и да не се случи. По-високите лихви трансформират математиката при изчисляването на различната цена (opportunity cost) за вложителите, които залагат на растеж на облагите на фирмите в бъдеще. Когато лихвите са покрай нула, има смисъл да се заплати награда за евентуална огромна възвращаемост в бъдеще. Когато лихвите порастват, това предложение е по-малко привлекателно.

Втората причина е невижданият брой на фирмите, които излязоха на борсата. През 2021 година в Съединени американски щати бяха осъществени съвсем 400 обичайни първоначални обществени предлагания и още 600 излизания на борсата посредством spac компании.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР