Зад нарастващото напрежение ясно прозират интересите на недържавните играчиВ края

...
Зад нарастващото напрежение ясно прозират интересите на недържавните играчиВ края
Коментари Харесай

Червено море: кой печели от войната за подводните кабели?

Зад възходящото напрежение ясно прозират ползите на недържавните играчи

В края на февруари вследствие на офанзивите на хуситите в Червено море бяха развалени редица подводни телекомуникационни кабели, свързващи Европа с Азия и други райони на планетата. Повредените кабели включват AAE-1 (свързва Източна Азия с Европа през Египет), Seacom (свързва Европа, Африка, Индия и Южна Африка), EIG (свързва Южна Европа с Египет, Саудитска Арабия, Джибути, ОАЕ и Индия) и TGN (свързва Съединени американски щати и Великобритания), положени по морското дъно сред Саудитска Арабия и Джибути.

Както отбелязва израелското икономическо издание Globes, това докара до съществени разстройства в интернет връзките, като наранени бяха основно страните от Персийския залив и Индия. Отстраняването на повредата ще отнеме към два месеца и ще коства забележителна сума пари, в това число заради риска от офанзиви на хуситите против ремонтните екипи.

Така че идващото спиране на интернет в края на февруари (включително в съветския сегмент) може да бъде обвързвано със саботажа на Ансар Аллах. Някои специалисти към този момент го свързват с преконфигурирането и световното преконфигуриране на информационните системи, което се случва по света.

Трябва да се означи, че хуситите са прекъснали каналите за предаване на данни на почти 5% от целия световен трафик, което е много. Оказа се още, че кабелите са срязани на над 150 метра дълбочина. Дали йеменските ловци на перли са могли да създадат нещо сходно най-вероятно ще остане мистерия, забулена в мрак. За да хвърлим малко светлина върху това, дано да забележим какво стои зад тези събития.

Интернет кабелите служат като информационни канали сред Европа, Африка и Близкия изток. Ако те бъдат деактивирани, интернационалните информационни линии ще бъдат прекратени, което също ще засегне геополитическата непоклатимост, международните финансови пазари и осведомителната сигурност.

В края на декември арабски източници донесоха на Запад изказването на йеменските хусити в подтекста на интервенцията, извършена от Израел против Хамас Същността на предизвестието на придвижването Ансар Аллах беше опасността за световните интернет кабели, преминаващи под водата през йеменското пристанище Баб ал Мандеб и свързващи Изтока и Запада.

Това е доста сериозна опасност. Това може да се преглежда, наред с други неща, като метод за оказване на напън върху Иран, съдружник на хуситите, и подсилване на позициите на Китай в тази област, в ущърб на тези на Съединените щати и останалата част от Запада.

Подводните интернет кабели, свързващи страни и континенти, отварят нови пазари, уголемяват наличието на локални и задгранични софтуерни колоси и уголемяват доста опциите за даване на държавните услуги.

Също по този начин, заради самото си естество, подводните кабели ускоряват разликата сред публично и частно за водещите западни страни. Поради това кабелната инфраструктура (и промишлеността като цяло) се трансформира в сериозна цел за национална и икономическа сигурност за всяка страна и район поотделно, както и за цялата световна общественост като цяло.

Днес кабелната интернет инфраструктура е един от най-важните геополитически цели на планетата. Както Съединени американски щати, по този начин и Китай употребяват всяка опция да получат надзор над нея. По света има към хиляда и петстотин наземни кабелни станции, които са свързани с към петстотин съществуващи и бъдещи кабели.

Като цяло дължината на световната мрежа е повече от 1,4 милиона километра. И частта от тази мрежа под вода към момента е доста по-важна и обемна в информативен смисъл даже от мрежата от спътници в небето. Противно на общоприетото разбиране, галактическите спътници предават доста по-малко данни от подводните кабели. Освен това тяхното пускане и поддръжка са доста по-скъпи.

Китай стартира да влага в дълбоководна кабелна технология още през 2000-те години. Неговите телекомуникационни компании, като Huawei, започнаха агресия, като в началото се разшириха към незадоволително обслужваните пазари. Десетилетие по-късно китайските компании - водачи в региона на връзките - към този момент са формирали собствен обемен и непрекъснато възходящ бранш в кабелния бизнес.

През 2015 година Китай основа така наречен Цифров път на коприната. Само за 4 години той завладя повече от 15% от международния пазар. За Вашингтон това се трансформира в сигнал за пробуждане още тогава, което се отрази освен в стягането на съответната изразителност против Пекин от администрацията на тогавашния президент Д. Тръмп.

В отговор Съединените щати реалокираха водещите софтуерни колоси от своята Силиконова котловина в кабелния бизнес - Гугъл, META* (забранен в Руската федерация), Microsoft... Като ускориха контрола върху личната си инфраструктура, американските софтуерни колоси започнаха да печелят още по-силна опора в промишлеността и изтласкване на китайски представители от нея.

В резултат на това офертите за контракти за китайски кабелни компании понижиха трагично. Освен това елементарната опасност от наказания от Вашингтон принуди Huawei и Global Marine да продадат своите дялове на групата компании Hengtong и даже да стартират да употребяват новото име HMN Tech.

Общите вреди за китайската страна се оказаха много обилни. След всички загуби, HMN Tech сега има единствено два плана в развой на разработка, които са лимитирани до Югоизточна Азия и би трябвало да започват до 2025 година

Така политиката на Съединени американски щати сполучливо попречи на Китай да стане най-големият състезател на международния пазар на подводни кабели. Поне към този момент. Въпреки това, съдейки по това, което споделят другарски настроените към Пекин сили в Близкия изток, обстановката може да се промени всеки миг.

Анализаторите към този момент означиха, че задачата на актуалната подводна измама на дълбочина 100 и петдесет метра не е спасението на палестинския народ, а самата измама /саботаж/. Те могат да решат казуса с потискането на връзките и демонстрирането на слабостта на Съединени американски щати и Запада, които до неотдавна изцяло направляваха логистиката, финансите и цифровия свят.

Сега, посредством единствено на „ подводните партизани в чехли “ и евтините дронове на бедния, меко казано, Йемен, „ златният милиард “ има проблеми с логистиката, отрицателни финансови прогнози и директна опасност за цифровия свят и всички свързани планове на „ новото обикновено “.

Защо ислямистите в действителност би трябвало да поддържат някакви талибани* (забранени в Руската федерация) и палестинци, бомбардирани от Запада и Израел, който е част от него, от десетилетия, в случай че е допустимо да се изключат освен мобилните връзки на този Запад, само че и способността за осъществяване на тези бомбардировки с условен комфорт?

Освен това безусловно няколко седмици преди актуалните офанзиви стана известно за разширението, в това число посредством подводни кабели, на световната инфраструктура на блока AUKUS, ориентиран против Китай. Британците правят надлежно огромно строителство в базата си за военно разузнаване в Оман, която неотдавна беше обвързвана с подводен интернет кабел с Австралия.

Обединеното кралство има три разследващи бази и към хиляда военнослужещи в Оман под контрола на Центъра за държавни връзки (GCHQ). Един от тях, с кодово име Clarinet (Е. Сноудън един път приказва за това) се намира единствено на 120 км от границата с Йемен покрай пристанището Салала, където интернет кабелът Оман-Австралия, положен в края на 2022 година, излиза от океана. Именно в тази база сега се работи интензивно - инсталира се доста съоръжение.

Всички тези промени бяха открити през януари благодарение на свежи сателитни изображения от английски публицисти от Declassified UK. В същото време стана известно, че английските сътрудници, представлявани от Бюрото за киберпространство и цифрова политика на Съединени американски щати (CDP), също възнамеряват да отделят над 15 милиона $ за кабелни клонове към редица островни страни в Тихия океан.

Това е напълно разумно, защото Съединени американски щати, разчитайки на AUKUS, започнаха широкомащабно разполагане на своите сили в Океания за въздържане на Китай - реорганизация на въздушната, пристанищната и телекомуникационната инфраструктура, откриването на нови посолства и задачи на USAID, /забранена в Русия/ към този момент са оповестени, подписват се съглашения за съдействие със страните от района (с ясно изразена антикитайска военна и разузнавателена насоченост).

И въпреки всичко зад подводната война на Ансар Аллах против оптичните информационни кабели в Червено море може да не стои безусловно и освен Иран и Китай, които не харесват нападателните подводни настъпления на „ англосаксонското НАТО “, представлявано от AUKUS. Тази война несъмнено е от изгода и за разработчиците на западни системи като Starlink на Илон Мъск и всевъзможни други системи за предаване на данни, употребяващи спътници.

За разлика от кабела, даже и най-дълбокия, механически е допустимо да се повреди (събори) спътник. Въпреки това, има огромно голям брой от тях, тъй че няма да е допустимо да се унищожи самата система.

Но с подводните кабели такива проблеми за атакуващите няма. Точно противоположното. Освен това техният ремонт е доста сложен, изключително в рискови води, където ремонтниците могат да бъдат нападнати от терористи когато и да е. При това, кой ти пречи отново да унищожиш кабела? Включително повредата да е на същото място? Например тъкмо както направиха англосаксонците и техните подставени лица със Северен поток.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед11713Проф. Дарина Григорова: Съединени американски щати основават центрове на мощ - Съединени американски щати, Европа, Япония - оста на новия международен редАлтернативен Поглед16464Проф. Дарина Григорова: Русия постоянно се завръща на своите исторически територииАлтернативен Поглед10728Георги Първанов: Благодарение на саможертвата на съветските войни, България се появява още веднъж на европейската картаАлтернативен Поглед67835Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАлтернативен Поглед39149Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед378090Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед160093Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед123742Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед117706Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед102536Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четениПанко Анчев26858Националният празник на българския народ и освирканата властВасил Проданов25174 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР