Зад гроба на Екзарх Йосиф ще бъде погребан Негово Светейшество

...
Зад гроба на Екзарх Йосиф ще бъде погребан Негово Светейшество
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Митрополит Йоан: Зад гроба на Екзарх Йосиф ще бъде погребан Негово Светейшество патриарх Неофит

Зад гроба на Екзарх Йосиф ще бъде заровен Негово Светейшество патриарх Неофит. Това е огромна загуба за Светата ни черква и тя провокира възприятие на горест. Това съобщи митрополит Йоан пред публицисти по време на поклонението пред тленните остатъци на патриарх Неофит.

Още гледайте във видеото на SafeNews:

Но той като ангел на Светата черква и знаем, че Бог е Бог на живия, а не на мъртвия.

И той към този момент да си бъде при престола на Всевишния. Днес стартира поклонението пред тялото на патриарх Неофит в „ Св. Александър Невски “ и ще продължи пред целия ден. В утрешния ден, с Божия помощ да отслужим Светата заупокойна литургия. Малко след 9:30 да посрещнем Вселенския патриарх Вартоломей, който ще участва на богослужбата. А след Светата литургия, Негово Светейшество ще оглави и църковното опело “, сподели още митрополит Йоан.

 

 

SafeNews напомня, че Негово Светейшество умря в сряда вечерта. Според Устава на Църквата, „ когато патриаршеският трон овдовее, Светият синод краткотрайно се управлява от старшия по митрополитско служение член на понижения му състав и управлява делата на Българската православна черква – Българска патриаршия до избирането на наместник което се прави в седемдневен период от овдовяването на патриаршеския трон “.
Наместникът подхваща нужните стъпки за избирането на нов български патриарх, а Синодът дефинира датата за привикване на Патриаршеския изборен църковен събор и разпорежда с окръжно писмо на епархийските митрополити да свикат във всяка епархия в избран неделен ден епархийските гласоподаватели.

 

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР