Зачестяват случаите, в които българи си купуват автомобили от чужбина,

...
Зачестяват случаите, в които българи си купуват автомобили от чужбина,
Коментари Харесай

Виктор Николаев: У нас идиотите са законотворци, че правото е обърнато - виновен до доказване на обратното

Зачестяват случаите, в които българи си купуват коли от чужбина, след това се появяват други обтвеници и при прекосяване на граница Шенгенската система открива, че колата е крадена, заради което бива иззета. Хората демонстрират документите, с цел да потвърдят, че са съзнателни купувачи, само че удрят на камък. 

Българското законодателство не планува потребен ход на деяние в такива случаи. Хората могат да търсят правата си по юридически ред като заведат гражданско дело против продавача. По отношение на евентуални опция Министерство на вътрешните работи да върне автомобила, откакто го е конфискувал, на съображение на това, че се търси в Шенгенското пространство и от Интерпол, Министерство на вътрешните работи няма опция да го върне. Задържането трае 60 дни, в границите на които съответната страна би трябвало да си изиска колата назад. Ако не си я изиска, полицията може да върне колата.

Това разяснява пред Нова тв юрист Силвия Петкова.



Българския съд не връща колите на добросъвестните купувачи, тъй като няма наредба, която да му разрешава да го направи. В Румъния имаше подобен случай, там съдът се произнесе в интерес на купувача, тъй като най-вероятно съществува такава наредба, която му разрешава да го направи. В тази обстановка съдът нищо не може да направи. Промяната в закона би трябвало да се направи от Народното събрание, изясни тя.

Явно постулатите на правото у нас са обърнати. Недобросъвестен и отговорен до доказване на противоположното. Примерът с Румъния е много безнадежден. При нас ли са идиотите законотворци или да - това се питаме в обстановката, в която изцяло законно и добросъвестно си купуваш автомобил и няма мощ, която да те защищити от сходен жанр измами. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР