Зачестяват случаите на откраднати самоличности във Facebook. Млад мъж от

...
Зачестяват случаите на откраднати самоличности във Facebook. Млад мъж от
Коментари Харесай

Хакер изнудва за пари мъж и жена с техни интимни снимки във Facebook

Зачестяват случаите на откраднати самоличности във Фейсбук. Млад мъж от Добрич и фамилията му са жертви на хакер, който ги изнудва за пари. Заплашва ги, че в случай че не си платят, техни интимни фотоси, които си разменяли посредством месинджър, ще станат обществено притежание.

На 14 януари Николай Николов схваща, че е станал жертва на офанзива, откакто профилът му във Фейсбук е откраднат. " Веднага си направих нов профил, с цел да предупредя приятелите си, че това не съм аз. На 15-и отидох в РПУ-Добрич да си сменя персоналната карта, тъй като е откраднал и нея, снимана от двете страни. Въпросното лице се свърза с нас още на 15-и, изпрати ми персонална карта и изиска пари, с цел да ми върне профила. Аз му споделих, че няма да му дам никакви пари ", споделя той пред NOVA.

Хакерът изпраща линк, посредством който да му бъдат преведени средствата, само че Николай не го отваря и по тази причина не знае за каква сума го изнудват.

" Когато видя, че няма да получи пари, посредством профила ми е изтеглил всичките ми фотоси – на мен, на брачната половинка ми. С тях ни държи сега, заплашва, че щял да ги изпрати на всичките ни близки и познати ", описа още Николай.

Изнудвачът тегли и цялата преписка от чата на жертвата си. " Снимки на всичките ни деца има вътре, с актове за раждане. Праща фотоси на децата ми, на които имат защитни маски на лицето и иска пари, сякаш за лекуване. Пълна неистина е, че децата ми имат заболявания. За мен фамилията ми е най-святото нещо и никой не може да се подиграва с това ", безапелационен е Николай.

Той и новият притежател на профила му в обществената мрежа споделят посредством цифров преводач. Според регистрацията на хакера той се намира в Кот д`Ивоар.

" Впоследствие се свърза и със брачната половинка ми. Показа нейни фотоси по долни дрехи и заплаши да ги изпрати на всички. Денонощно сме обект на психоатаки. Пуснахме безчет имейли към Meta ", показва мъжът.

Въпреки всички верификации, на които го подлагат от Фейсбук, и стотиците докладвания от другари, откраднатият профил не е премахнат и до през днешния ден. А Николай желае, в случай че не може да си го върне, той непосредствено да бъде заличен.

Потърпевшият е подал и тъжба в полицията.

" В Първо РПУ в Добрич молбата ми беше отхвърляна два пъти. Казаха ми да пусна тъжба към " Киберпрестъпност ". Обадих се и един господин ми съобщи, че няма по какъв начин да попречат на стартирането на снимките в интернет и ме посъветва да не плащаме на хакера. Каза още, че процедурата за реакция е мудна и дори да пусна официална жалба, то тя ще бъде обработена след време ", изясни Николай.

От Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Добрич прецизираха, че не разполагат с фрагменти за киберсигурност и тези тъжби се препращат в ГДБОП.

" Докато излезе новата ми персонална карта, остарялата е дейна и може да вършат с нея, каквото си желаят. Това е киберпрестъпление, само че тук, в нашата страна, очевидно не е ", не крие гнева си пострадалият.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР