Зачестяват нападения от дронове над сгради в центъра на руската

...
Зачестяват нападения от дронове над сгради в центъра на руската
Коментари Харесай

Защо дронове стигнаха до Москва

Зачестяват набези от дронове над здания в центъра на съветската столица. Въпреки че Кремъл споделя, че разполага с най-нова и профилирана техника за навременното им прихващане. Какво не е наред с противовъздушната защита на Москва?

Дронове нанасят удари в  Русия  от декември 2022 година Обект на нахлуване беше да вземем за пример стратегическо летище в региона на  Саратов . Дронове също постоянно летят в региона на  Москва , само че удари там се случват рядко. Последният беше в неделя, 30 юли, когато даже краткотрайно беше затворено локалното летище “ Внуково ”.  Най-запомнящите се други удари са атаките против Сенатския замък на Кремъл в началото на май и нападението над съветската столица и района на 30 май. Тогава безпилотни апарати удариха две високи здания на околовръстния път.

На 4 юли дрон падна на територията на боен обект в  Кубинка , два безпилотни самолета бяха свалени в село  Валуево  близо до летище  Внуково  и полетите и тогава трябваше да бъдат пренасочени и отсрочени.

На 24 юли дрон падна в центъра на Москва върху комплекс от здания на Министерството на защитата. Друг удари строящ се бизнес център на авеню “Лихачов ”.

Украйна не е поела публично отговорност за тези набези. На 30 юли Зеленски обаче сподели, че войната се връща обратно на територията на Русия.

На покрива на постройката на съветското министерство на защитата в Москва е инсталиран зенитен ракетно-артилерийски комплекс “Панцир-С1 ”. Това е последната трансформация на съветската система за противовъздушна защита, която е усъвършенствана особено за работа с по-малки обекти и дронове.

Как е допустимо тя да пропусне дрон, който лети на 200 метра от нея? И за какво дронове стигат до центъра на Москва макар множеството системи за противовъздушна защита и радари. Рускоезичната телевизия на Радио Свободна Европа “Настоящее время ” беседва с авиационния експерт  Валерий Романенко .

Според него украинските дронове очевидно са се движили по такава траектория, че да се окажат под радара и той да не може да ги засече.

“Диаграмата на лъчение на радара може да бъде изобразена като капка под ъгъл по отношение на хоризонта. Ако обект лети на междинна височина, той се вижда на стотици километри. Колкото по-ниско лети, толкоз по-трудно е за радара да го забележи ”, споделя той.

По думите на специалиста в случай че най-новите съветски системи С-400 виждат обекти на 400 километра на огромни и междинни височини, то съгласно експертите на НАТО на дребна височина те виждат обектите на разстояние не повече от 20-30 километра.

Тоест съвсем невероятно е да се построи непрекъсната линия на противовъздушната защита, споделя Романенко .

Предимството на дроновете е, че може да се трансформира височината на полета и траекторията му – втурване, заобикаляне, нанагорнище (за да не се удари в дървета). Колкото по-сложна е траекторията, толкоз по-големи са възможностите за поразяване на набелязаните цели.

По думите на Романенко има пропуски в противовъздушната защита на съветската столица и те се употребяват от дроновете, които нападат Москва. Въпреки обстоятелството, че Москва е покрита с към 10 противовъздушни ракетни системи С-400 и голям брой радари.

“Но въпреки всичко това голямо количество зенитно-ракетни системи и радари не е в положение да обезпечи стопроцентова отбрана. При мощно предпочитание постоянно можете да заобиколите зоните им на покритие ”, споделя Валерий Романенко.

Той прибавя, че е мъчно да се разбере от кое място са изстреляни дроновете и какви са. И отхвърля да прави спекулации, защото формалните лица не разясняват.

Украйна към този момент има повече от 20 типа разнообразни типове дронове. Двигателите на някои от тях им разрешават да прелитат над 1000 километра.

“Модерен мотор, даже при скорост от 150 километра в час, разрешава непрекъсната работа в продължение на няколко часа. Можете да летите до Феодосия, Севастопол, до Москва. Основното е да се заобиколи зоната на деяние на зенитно-ракетните системи ”, споделя Романенко.

Той показва и различен доста значим миг. Комплексът С-400 има и оборудването Rosehip-AERO (средства за радиоелектронна борба), което се включва автоматизирано – незабавно щом радарът на комплекса открие цел.

Този комплекс работи в два режима. Първият режим изкривява GPS сигналите. Московчани постоянно се оплакват, че когато карат по околовръстното, джипиесът им демонстрира неверна локация.

Дронът поддържа връзка със спътника за вярна навигация, с цел да лети по заложена траектория. Комплексът потиска тази връзка и му дава напълно други координати.

Все отново остават несвалени и непотиснати от радиоелектронната битка дронове, които доближават задачите си и предизвикват опустошения.

“Тези дронове в действителност не са в положение да унищожат цяла постройка. Но това са предупредителни дронове, които начертават направления, тъй че по-мощни дронове да могат да ги следват, в случай че е належащо ”, споделя Валерий Романенко.

Източник: Свободна Европа
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР