Зачестиха инцидентите със самолети, има сериозни нарушения в производството -

...
Зачестиха инцидентите със самолети, има сериозни нарушения в производството -
Коментари Харесай

Разпадат се по време на полета. Какво не успя да разкаже свидетелят по делото срещу “Боинг”

Зачестиха случаите със самолети, има съществени нарушавания в производството - “Боинг ” още веднъж закъса. На този декор един от главните информатори по делото против компанията умря при мистериозни условия. Какво се случва в заводите на авиоконцерна?

Невъзможно за поверие “

Джон Барнет е открит в транспортно средство, паркирано в хотел “Холидей Ин ” в Норт Чарлтън, Южна Каролина. Причината за гибелта е огнестрелна рана. Загиналият е държал в ръката си револвер.

На този ден, 9 март, някогашен управител по качеството, който е работил в “Боинг ” близо 30 години, трябваше да свидетелства по дело за нарушавания при производството на пътнически самолети. Адвокатите обаче не съумяха да се свържат с него и подадоха сигнал. Тялото е намерено от чиновници на хотела, в който е отседнал.

Според близки до него Барнет в последно време бил в приповдигнато въодушевление: „ Очаквах с неспокойствие времето си в съда и се надявах, че това ще принуди производителя на самолети да се промени. “

" Не видяхме никакви признаци, че той е желал да се самоубие ", удостоверяват юристите на информатора Робърт Туркевиц и Брайън Ноулс. " Невъзможно е да повярваме какво се е случило ”, допълват те.

Адвокатите описаха умрелия като " самоуверен, почтен човек с най-висока честност ". Пресслужбата на компанията също побърза да изрази съболезнования на фамилията и приятелите на умрелия, макар обстоятелството, че през последните години Барнет се трансформира в знак на битката против грубите нарушавания във фабриките и лъжите на управлението на корпорацията.

Катастрофа за стопанската система

Дълбоките систематични проблеми на “Боинг ” станаха явни след две огромни произшествия. През октомври 2018 година нов аероплан 737 Макс-8, летящ от Джакарта, се разруши в Яванско море. Загинаха 189 души. Няколко месеца по-късно, през март 2019 година, същият аероплан се разруши в Етиопия по сходен сюжет - 157 жертви.

Разследването разкри, че обезвереният опит на “Боинг ” да се оправи с съперниците си е довел до нещастието. Има дуопол на международния пазар за огромни самолети. Дълго време американската компания имаше преимущество пред европейския консорциум “Еърбъс ”. В един миг обаче тя стартира да губи.

През 2010 година “Еърбъс ” показа нов артикул - по-икономичен и екологичен аероплан A320нео с усъвършенствани мотори. В отговор “Бойнг ” още веднъж модернизира класиката - самолетите от серия 737.

Характеристиките на корпуса, създаден още през 60-те години, бяха относително пай колесник и малко разстояние от крилото до земята. Новите мотори не се побираха там, тъй че инженерите трябваше да ги реалокират отвън ръба на крилото. Това се отрази на управляемостта - самолетът имаше податливост да повдига прекалено носа си, което заплашваше с превръщане.

За да компенсира минуса, на “Макс ” беше конфигурирана специфична стратегия - „ Подобряване на характерностите на маневрената система “, Система за увеличение на маневрените характерности. Тя принудително свежда носа, когато той е рисково издигнат. Вярно, беше належащо да се преквалифицират екипажите - и това беше в допълнение време и пари. Затова “Бойнг ” „ не помни “ да каже на самолетните компании и екипажите за нововъведението.

Когато най-сетне водачите бяха осведомени с инструкцията за новата стратегия, се оказа, че тя е написана меко казано несъвършено. Според специалисти точно това е могло да докара до самолетната злополука в Етиопия. Освен това съществува опция самата система да е ненадеждна, защото разчита единствено на един датчик.

В резултат на това самолетите 737 “Макс ” бяха спрени за дълго време, а превозвачите всеобщо анулираха контракти. “Еърбъс ” пое водачеството по брой поръчки и доставени самолети за първи път - и от този момент твърдо държи купата на най-големия производител на самолети в света.

Това удари цялата стопанска система на Съединени американски щати. Компанията има доходи от стотици милиарди долари и наема повече от милион души в свързани промишлености. Според специалистите поради абсурда с авиационния тръст Съединени американски щати са изгубили един % от растежа на Брутният вътрешен продукт през 2019 година

Извадиха го от кошчето “

Но проблемите със Системата за увеличение на маневрените характерности са върхът на айсберга. Оказа се, че американският регулаторен орган - Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати - в действителност делегира контрола върху качеството на производството на “Боинг ”... на самия “Боинг ”. Както сподели сенатор Ричард Блументал, „ лисицата беше сложена да дава отговор за кокошарника “.

Междувременно следствие на “Ню Йорк Таймс ” откри, че самолетната компания " постоянно цени скоростта над качеството ".

Работници в завода в Северен Чарлстън, където се създава широкофюзелажният 787 “Дриймлайнър ”, се оплакаха пред кореспонденти, че в отделенията на самолета остават парчета, което може да докара до повреди по време на работа. Освен това в производството се употребяват явно дефектни елементи. В същото време управлението на компанията прикрива дефекти и оказва напън върху чиновниците, които се оплакват от нарушавания.

Един от героите на материала е Джон Барнет, който се пенсионира през 2017 година Той споделя на изданието, че елементи, които безусловно са били извадени от кофа за отпадък, са били инсталирани върху обшивките.

„ Според мен нито един аероплан от завода в Северен Чарлстън не е безвреден “, сподели някогашния управител по качеството.

Може би в никакъв случай няма да разберем за какво животът на Барнет е трагично пресечен. Но производителят на самолети надали ще успее да си възвърне доверието в себе си - в последна сметка проблемите на “Боинг ” не са изчезнали.

Забиха болта

На 5 януари 2024 година врата падна от аероплан 737 Макс-9 на “Аляска Еърлайнс ” по време на полет. За благополучие самолетът не е имал време да набере височина и нещастието е избегната. Оказва се, че чиновниците на монтажния цех са не запомнили да я закрепят с болтове.

Инцидентите следваха един след различен. При политане от Сан Франциско на 7 март колесник на 777 се откачи и падна върху паркирани коли.

А на 11 март “Боинг 787 Дриймлайнър ” на път от Сидни за Оукланд ненадейно загуби височина. Пилотът призна, че краткотрайно е изгубил надзор над самолета: „ Всички датчици просто изгаснаха. “

" Свестих се и видях хора на тавана. Те като че ли бяха залепени за него и по-късно паднаха на пода ”, спомня си един от пасажерите.

Само за седмица са станали пет разнообразни случая с най-новите модификации на самолети “Боинг ”.

Не съм отчаян, сърдит съм “

След случая с полета на “Аляска Еърлайнс ” Федералната авиационна администрация подреди шестседмичен обзор на производството на “Боинг 737 Макс ”. Компанията се провали на 33 от 89 теста. По-специално се оказа, че чиновниците са ревизирали херметичността на самолетите с ключ карта от хотел и са употребявали елементарен течен сапун като смазка.

" Аз съм повече от смутен и отчаян. Ядосан съм ", сподели изпълнителният шеф на “Аляска Еърлайнс ” Бен Миникучи. " Моят въпрос към “Боинг ” е: Какво ще създадат, с цел да подобрят своите вътрешни стратегии за качество? ”, добави той.

На този декор някои самолетни компании взеха решение да преминат напълно към “Еърбъс ”. Общо в края на 2023 година има малко над 10 хиляди самолета “Боинг ” в употреба и повече от 13 хиляди самолета на “Еърбъс ”. Вероятно в близко бъдеще съотношението ще се промени още повече в интерес на европейците. Въпреки това, както означават специалистите, международната авиационна промишленост няма да може изцяло да се откаже от “Боинг ” - в дуопола има дребен избор.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед20335Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед80648Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед85297Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед45501Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед22154Недялко Недялков: ГЕРБ стачкува против себе си! Няма съпротива - тя играе напълно в дневния ред на властта!Алтернативен Поглед164263Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед128153Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед95546Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед91039Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети март Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР