Забравенете за платнените маски, които се използват масово у нас,

...
Забравенете за платнените маски, които се използват масово у нас,
Коментари Харесай

Омикрон и маските: По-висок клас в Европа и в САЩ. кои ни дават най-добра защита?

Забравенете за платнените маски, които се употребяват всеобщо у нас, в случай че не ги удвоите. Силно заразният Омикрон връща маските навън и постанова те да са с по-висок клас отбрана. Докато през предишното лято най-вече самолетни компании изискваха от пасажерите маски вид FFP2 или N95, то в този момент те се постановат като една от наложителните ограничения в редица страни.

У нас към момента няма наложено наложително носене на по-висок клас маски - FFP2, само че се разисква такава мярка, стана ясно предходната седмица. Засега има единствено рекомендация да се носят по-качествени маски. Този вид маски свеждат до под един % риска от заразяване с коранавируса, в случай че се носят вярно. Без тях и без съблюдаване на отдалеченост рискът е съвсем 100%.

Световната здравна организация към този момент предизвести, че е допустимо до два месеца над половината население на Европа да се болести с новия вид. Само за първата седмица на 2022-а година, в европейския район са регистрирани повече от 7 милиона инфектирани - два пъти повече спрямо предходната седмица.

С маски навън

В борбата с Омикрон маските навън още веднъж са в действие в редица страни в Европа, измежду които е Италия, Франция, Испания, Белгия, Австрия, Румъния и Гърция. Вече се постановат ограничения и за типа на маската.

В цяла Италия платнените и хирургическите маски не важат за затворените публични места и транспортни средства, било то вътрешни полети, влакове на дълги дистанции, рейсове сред областите или в градския превоз. Задължително е носенето на маска от вида FFP2, която дава доста по-добра отбрана. Само, че с нея дишането е по-трудно.

" Колкото по-трудно е дишането, толкоз по-добре филтрира тя ", споделят обаче експертите.

Този вид маски провокира и различен вид неодобрение - FFP2 са много по-скъпи от до момента използваните хирургически маски за еднократна приложимост.

 Снимка: Лилия Чалева

В Румъния пък във всички открити и закрити публични пространства могат да се носят единствено хирургически маски или маски от вида FFP2, а текстилните не се признават. Изключение от условието са деца под 5 години, лицата, които работят сами в офис, телевизионните водещи и техните посетители, представителите на вероизповеданията по време на службите, лицата, които правят интензивна физическа активност и други.

През декември в Белгия и Франция носенето на маски стана задължителнo за децата над 6-годишна възраст.

На 31 декември Франция върна маските и навън. Изключени от тази мярка са единствено хората, които пътуват в автомобил, на велосипед или употребяват транспортни средства на две колела. Тази седмица обаче административен съд суспендира тази заповед за носене на маските по улиците на Париж. Това стана ден откакто различен съд във Версай анулира сходна заповед за носене на маски на открито в района Ивлин.

В Гърция маската навън също е наложителна, а в супермаркетите и публичния превоз би трябвало да са с по-висока степен на отбрана или да се носят по две маски.

Длъжностни лица от американските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) предложиха в петък потреблението на маски от вида N95 или KN95, употребявани от здравните служащи. Въпреки че този вид маска се смята за по-добра при пречистване на въздуха, преди този момент бе приоритет единствено за здравни служащи заради лимитираната наличност.

В новите насоки чиновниците на CDC отстраниха опасенията, свързани с дефицита на доставки, и обявиха по-ясно, че вярно поставените маски N95 и KN95 оферират по-добра отбрана.

 Снимка: iStock by Getty Images

Защитата на FFP2, N95 и KN95

Всяка маска е по-добра от никаква, само че платнените маски и по-късно хирургическите маски не са толкоз положителни, колкото маските вид FFP2, N95 и KN95, безапелационни са специалистите. Изследванията сочат, че отбраната при еднослойните платнени маски е едвам 35%, дакото при медицинските тя доближава до 96%.

Еднослойните платнени маски , които доста хора избират за комфорт и жанр в този момент, могат да блокират по-големи капчици, пренасящи вируса, само че не са толкоз ефикасни при блокирането на по-малки аерозоли или частици, пренасящи вируса.

Маските вид FFP2, N95 и KN95 имат по-плътна мрежа от нишки от хирургическите или платнените маски, с което дават доста по-висока отбрана. Тази по-плътна мрежа, дружно с електростатичен заряд в материала, нормално прави такива маски най-ефективни при хващане на по-големи капчици и аерозоли, които се издишват от потребителя.

FFP2 е европейският документ, N95 - американският, а KN95 - китайският . Правилно поставените, тази маски могат да филтрират до 95% от частиците във въздуха. Разликата във филтрацията сред FFP2, N95 и KN95 е 1 % в употребява на последните две. Този вид маска обезпечава сигурна отбрана, в случай че пробием дупки в нея или не сме в среда с доста нечист въздух за дни, с цел да може филтърът да изгуби качествата си. Проблем може да се появи, в случай че замърсим маската от вътрешната страна или ластиците се скъсат. За да има допустимо най-дълъг " живот " вашата маска, избягвайте да докосвате външната й страна. Пипайте я за ластиците или външните ъгли, до момента в който я слагате.

 Снимка: iStock by Getty Images

Американски здравни екстерти предлагат, в случай че маските N95, KN95, KF94 (южнокорейски) и FFP2, те не са налични, да се поставя двойна маска - многослойна платнена маска, компактно сложена върху хирургическа маска. Хирургическите маски са направени от полипропилен, който има характерности на електростатичен заряд, които блокират вируса. Ако всички носят единствено платнена маска или просто хирургическа маска, няма да има никаква разлика " с този мощно предаващ се вид.



Наскоро показа доста потребна таблица, показваща времето, належащо за предаване на инфекциозна доза Covid-19 на инфектиран и незаразен без и с друг вид маска - платнена, хирургическа и N95.

 Снимка: Скрийншот

Резултатите от проучването сочи, че ще са нужни 25 часа, с цел да се съобщи инфекциозна доза Covid-19 сред хора, носещи неуместно сложена маска N95. Ако носите компактно затворена маската N95, където единствено 1% от частиците влизат в лицето, те ще имат 2500 часа отбрана.

Институтът " Макс Планк " в Гьотинген също разгласиха данни от проучване на маските вид FFP2, което сочи, че те обезпечават извънредно висока отбрана против заразяване с Ковид-19, стига да се носят по верния метод. Дори един инфектиран и един здрав човек да се срещнат от близко в затворено пространство, заплахата от заразяване даже след 20 минути е едвам 1 промил, или 0,1 %. А в случай че лицето е и имунизирано, рискът е даже още по-нисък. Но за задачата маската би трябвало да е сложена по правилен метод, заключва екипът на немския физик Еберхард Боденшац.

При погрешно сложена маска заплахата от заразяване е към 4 % - когато пластината в горната част на маската не притиска странично ноздрите под формата на W.

Заключенията на екипа за успеваемостта на маските са в контрастност с тези за заплахата от заразяване при среща на двама души, които не носят маска. Ако в такава обстановка здрав човек стои на три метра от инфектиран човек за няколко минути, има доста огромна възможност да се инфектира, считат учените.

В последна сметка всеки самичък взема решение какъв тип маска да носи, в случай че няма категорично условие в страната, само че не забравяйте, че в случай че желаете да предпазите себе си и другите хора, изберете такава маска, която можете да изтърпите, само че при която дишането е по-затруднено.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР