Забравен почетен знак на Плевен, създаден преди повече от 35

...
Забравен почетен знак на Плевен, създаден преди повече от 35
Коментари Харесай

Общински съветник възражда забравен почетен знак на Плевен

Забравен почетен знак на Плевен, основан преди повече от 35 години, още веднъж ще има своете справедливо място измежду символитенаграда. Заслугата изгубеният през години знак да бъде открит и съживен е на Николай Маринов - общински съветникотсъстава на Общински съвет - Плевен, заместител - ръководител на локалния парламент и заместител - ръководител на Постоянната комисия по " Култура, вероизповедания и интернационална активност ".



Николай Маринов показа почетния знак на седмичното оперативно заседаниена Общинатаи връчи единствения образецотнегона кмета Георг Спартанскив качеството му на собственик на града.

„ Интересувам се от история и по този начин попаднах на знака, следединразговор за почетните знаци у нас. В България единствен производител на ордените, медалите и останалите публични държавни оценки е Монетниятдвор. Разглеждайки страницата му открих, че сдружението предлага единствено пет почетни знака на градове в страната и един от тези знаци е на Плевен. Не съм се замислял дори-веднага потърсих контактс дружествотоиднес предвас е резултатана една близо 4-месечна преписка, срещи, диалози и прочувания “, описа Николай Маринов.Той показа, че за набиране на повече информация за почетниясимвол еиздирвалинформацияив Държавния списък,ив Регионалния исторически музей.Единствената запазенаследаобаче на този етапетазив Монетния двор, където се съхранява софтуерна карта за направата. Към днешна дата към момента не се знаекой е създателят на плана за оценката,през коя година за първи път е връченои какъв брой време то е получавано от почетни жители на Плевен.

Върху почетния знакстоиизобразен параклис-мавзолея " Свети Георги Победоносец ", а на противоположната му страна е надписът " Плевен ". СпоредГеоргСпартански той е направен преди 9 септември 1944 г.Смятам, че откакто новият Общински съвет влезе в пълномощията си, може да разсъждава върху това дали новите почетните жители на Плевен да бъдат удостоявани точно с този почетен знак, а не кактодосега със златна значка, отбелязаградоначалникът.

НиколайМаринов прикани всеки жител на Плевен, който има информация за този почетен знак на Плевен или пък той е присъждан на член от фамилията му, да се свърже с общинската администрация, с цел да се попълни, доколкото е допустимо, тази празнота в историята на Плевен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР