Забранява се износ на наличните запаси от предпазни медицински средства.

...
Забранява се износ на наличните запаси от предпазни медицински средства.
Коментари Харесай

Забраниха износа на маски, предпазни дрехи и дезинфектанти

Забранява се експорт на наличните ресурси от защитни медицински средства. Това е гласувано на изключително държавно съвещание, извършено посредством видеоконферентна връзка. В рамките на съвещанието беше признато изменение на РМС № 159/2020 за предприемане на ограничения във връзка със болестта Коронавирус 19.

Тази възбрана подлежеше на нотификация според Директива на Европейския парламент и на Съвета . България нотифицира тази възбрана, както направиха и всички други държави-членки на Европейския съюз, които вкараха сходни забрани.

С решение 159/2020 Министерският съвет одобри най-спешните и нужни към оня миг ограничения, като реакция на разпространяването на болестта Коронавирус 19 .

На 15 март 2020 година влезе в действие Регламент за осъществяване (ЕС) 2020/402 на Комисията, който цели да ограничи износа и по този метод да се предотврати възможен дефицит на защитни средства , чието търсене се изостри през последните дни и се чака да продължи да нараства доста в близко бъдеще. Регламентът планува способените органи на държавите-членки да издават позволение за експорт отвън Съюза на защитни средства.

В тази връзка точка 5 от РМС № 159/2020 се променя, като се не разрешава износът на защитни средства, както и дезинфектанти и техни производни , без позволение за експорт, издадено по реда и изискванията на Регламента от министъра на опазването на здравето или оправомощено от него лице.

Забраната е в действие за интервала на деяние на Регламента за осъществяване на Комисията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР