Забраненият от десетилетия пестицид ДДТ (дихлор-дифенил-трихлоретан) и олово са открити

...
Забраненият от десетилетия пестицид ДДТ (дихлор-дифенил-трихлоретан) и олово са открити
Коментари Харесай

Забраненият ДДТ и фипронил открити в български храни в Европа

Забраненият от десетилетия пестицид ДДТ (дихлор-дифенил-трихлоретан) и олово са открити в корен от репей, импортиран от България във Франция. В Гърция и Румъния пък са продавани български яйца с шест пъти повече фипронил от количеството му, намерено в партиди у нас в средата на септември.

Тревожната информация бе оповестена от Системата за бързо предизвестие за храни и фуражи на Европейски Съюз (RASFF).

На 15 септември Франция алармира за импортиран от България органически корен от репей (използва се с лечебна цел), в който са открити олово (11 мг/кг) и ДДТ (0.027 мг/кг). Рискът е избран като сериозен.

ДДТ е неразрешен от десетилетия в Съединени американски щати и Европа. Как, освен това състояние, пестицидът, който поврежда черния дроб, сърдечно-съдовата система, централната нервна система, който може да докара до появяването на тумори и разновидности, е попаднал в България?

На 21 септември от България са дали отговор на сигнала на RASFF, излиза наяве от известие в системата. Страната ни твърди, че е почнало следствие и са подхванати ограничения.

Вторият сигнал - за фипронил - е подаден на 19 септември от Гърция. От инфектираните партиди с яйца е имало експорт и към Румъния, излиза наяве от известието. Количеството инсектицид е 0.19 мг/кг. - към 6 пъти повече от това, което беше засечено през септември в български яйца, продавани у нас.

Фипронилът е избран като " умерено отровен " за хората от Световната здравна организация. В огромни количества може да повреди бъбреците, черния дроб или щитовидната жлеза.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР