Забраната за влизане на чужденци в България трябва да остане.

...
Забраната за влизане на чужденци в България трябва да остане.
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: Няма да забравим сектор култура

Забраната за влизане на чужденци в България би трябвало да остане. Това съобщи пред БНР министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.

Запитан какво ще стане с туристическия сезон, той напомни, че към този момент съществува негова заповед чужденците от трети страни да не се позволяват на територията на страната. Същото важи и за някои страни от Европейски Съюз със мощно разпространяване на ковид.

Ананиев акцентира, че няма да има възбрана за идване от чужбина на български жители, само че задължената 14-дневна карантина ще остане.

Ананиев заяви, че се обрисуват два разновидността за дефинитивно приемане в Закона за здравето.

Ако се запазят сегашните текстове, не би трябвало да се трансформира философията на записаното в частта на опазването на здравето, а да се уточняват единствено някои тълкувания и дефиниции, с цел да няма несъгласие в тълкуванието, изясни министърът. Според втората догадка – всички политически сили ще внесат до края на деня промени, може да се одобри вземането на решение за въвеждане на изключителна епидемиологична конюнктура да става от Народното събрание след импортирано предложение от Министерския съвет, на база на оценка от министъра на опазването на здравето и от основния държавен здравен контрольор, уточни Ананиев.

Здравният министър оправда изказванията, че новият законопроект ще му вмени повече власт. Той означи, че в никакъв случай не е решавал самостоятелно, а групово с сътрудниците от Министерски съвет и Националния действен щаб.

Един от главните въпроси, който към момента остава без консенсус, е по кое време да бъдат отворени детските градини и яслите. „ До две седмици ще забележим резултатите в страните, които отпуснаха тези ограничения и на тази база, както и на наши разбори, ще вземем своето решение “, сподели здравният министър.

По мотив обновяване работата на кината и театрите, Ананиев сподели, че в понеделник ще има среща по тематиката с сътрудника си Боил Банов.

Ще стартираме поетапно да отваряме активността и на културните действия в закрити пространства. Банов ме убеди, че ще има избрани дистанции сред посетителите, маски, дезинфектанти. Не желаеме да сътворяваме толкоз продължителни паузи и терзания, знаем, че хората на изкуството, както и жителите не могат без нея, уточни Ананиев.

Той напомни, че в рецесията през 2008 – 2009 година културата беше секторът който не спря да работи и да носи нужда на българските жители.

Секторът заслужава да има несъмнено разхлабване на ограниченията и при тях, само че дано да е при избран график и условия, с цел да се усещат сигурни самите реализатори, а също по този начин и жителите, уточни Ананиев.

Няма да забравим културният бранш. Работата по този въпрос стартира още в понеделник, заключи Ананиев. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР