Забраната за износ на дизел от Русия може да е само последният й опит да навреди на Европа

...
Решението на Русия да забрани износа на дизел за повечето
Коментари Харесай

Решението на Русия да забрани износа на дизел за повечето страни не можеше да дойде в по-лош момент за Европа.

Европейският съюз спря вноса на гориво от Русия по море по-рано тази година като част от санкциите, наложени на Москва заради пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Но ЕС все още се нуждае от постоянен поток от руски дизел към световните пазари, за да поддържа цените стабилни.

Руското правителство обяви ограниченията, които се отнасят и за бензина, в четвъртък, заявявайки, че те са насочени към стабилизиране на вътрешните цени на горивата. Ограниченията ще останат в сила толкова дълго, колкото правителството сметне за необходимо, съобщи Ройтерс в петък, позовавайки се на говорител на Кремъл.

Дизелът е икономическият работен кон на Европа, задвижващ повечето микробуси и камиони, превозващи стоки и суровини из целия континент. Освен това е основно гориво за отопление в някои страни, а зимата наближава.

Действията на Москва носят и по-широка икономическа заплаха - възможен скок на инфлацията. Цените на енергията вече се повишиха рязко през последните седмици, тъй като Русия и Саудитска Арабияобещаха да продължат да ограничават доставките на суров петрол до края на годината.

Русия е най-големият износител на дизел в света, като представлява над 13% от глобалните доставки досега тази година, според фирмата за данни Vortexa.

След въвеждането на забраната за внос от ЕС през януари Москва намери нови купувачи за своите варели в Южна Америка, Близкия изток и Северна Африка. Анализаторите предупреждават, че затягането на доставките може да засили глобалната конкуренция за горивото през следващите месеци, което ще доведе до повишаване на цените навсякъде, включително в Европа.

По-тесни пазари, по-високи цени

Цените на едро за европейския дизел скочиха с 5% в четвъртък, след обявяването на ограниченията на износа на Русия, до 1020 долара за метричен тон, показват данни на Rystad Energy. Цените паднаха обратно и се търгуваха около $990 до петък следобед, все още над нивото си преди новините.

„Моментът е наистина, наистина лош“, каза Хорхе Леон, старши вицепрезидент на Rystad Energy, пред CNN. „Сезонно има голямо търсене на дизел през зимата“, каза той, имайки предвид използването му при производството на отоплително масло за отопление на домове.

„Има голямо търсене на дизел в строителството, селското стопанство и производството, което се увеличава през четвъртото тримесечие на годината“, добави той.

Руски петрол петролната рафинерия на производителя Gazprom Neft в покрайнините на Москва, видяна през април 2022 г. Петролната рафинерия на руския производител на петрол Газпром Нефт в покрайнините на Москва, видяна през април 2022 г. Наталия Колесникова/AFP/Getty Images

Въпреки това новите клиенти на Русия извън Европа ще бъдат най-наранени от забраната.

Памела Мънгер, старши пазарен анализатор във Vortexa, каза пред CNN, че Турция е взела „огромни количества“ руски дизел от началото на годината.

Преди Европа да наложи забраната за внос, Русия доставяше 40% от дизела в страната. През последните девет месеца, каза тя, този дял се е увеличил до 80%.

Забраната на Кремъл няма „много смисъл“ за Русия от икономическа гледна точка, каза тя, като се има предвид статута й на най-големия доставчик в света.

„Защо ще забраните това, което ви носи толкова много приходи?“ тя каза.

Последният енергиен залп на Русия?

Някои анализатори казват, че този ход може да е последният пример за това, че Москва използва своя енергиен износ като отмъщение за западните санкции.

Хенинг Глойщайн, директор на Eurasia Group, отбелязва, че ограниченията за износ са дошли „почти точно“ преди отоплителния сезон в Европа. Въпреки че има доказателства за недостиг на гориво в Русия, Глойщайн казва, че се бори „да повярва, че това е съвпадение или чисто вътрешен проблем“.

„Не е изненада, че Русия прави още един опит да нанесе икономическа болка на Запада с наближаването на зимата“, каза той пред CNN.

Все пак Глойщайн очаква щетите за Европа да бъдат „много по-ограничени“ от тези, нанесени от съкращенията на Москва в износа на природен газ миналата година.

„Като се има предвид, че Европа имаше година и половина, за да се приспособи към заплахите на Русия и съкращенията на доставките, рискът от недостиг на енергия тази зима е много нисък“, каза той.

Но покачващите се цени на дизела съвпадат с покачването на цените на суровия петрол, разпалвайки страховете, че инфлацията може да скочи отново в Европа и Съединените щати, точно когато започна да отбелязва значителни спадове.

Цената на суровия петрол Brent, глобалният еталон, се повиши с 30% от дъното в края на юни главно на фона на съкращенията на производството от Саудитска Арабия и Русия.

„Виждаме светлината в края на тунела, виждаме как инфлацията постепенно намалява“, каза Леон от Rystad Energy.

„Ако има скок в дизела, който се използва широко в Европа, това ще означава допълнително подхранване на инфлацията през следващите месеци.“

— Тим Листър и Анна Чернова допринесоха за докладване.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР